4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneProtestactie bij CCD om aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen door QR-code

Protestactie bij CCD om aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen door QR-code

Een groep van ongeveer tien personen heeft donderdagavond 14 oktober bij het Cultuurcentrum in Deurne een protestactie gehouden om aandacht te vragen voor de problemen die voor inwoners ontstaan door de verplichte QR-code. De groep demonstreerde bij het CCD omdat daar op dat moment een vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van de gemeente plaatsvond.

De actievoerders hebben ook een brief aan de gemeente gestuurd waarin de groep uitlegt dat de QR-code voor steeds meer niet-gevaccineerde mensen zorgt dat deze worden buitengesloten en mogelijk in een sociaal isolement komen.

Rik-avond
Het gaat de groep vooral om het toelatingsbeleid bij verenigingen, club- en buurthuizen. Een van de initiatiefnemers van de brief, Linda de Bruijn legt uit wat het probleem is aan de hand van wat haar vader Piet heeft meegemaakt. In de brief vertelt ze: “Mijn vader is een trouwe deelnemer van de wekelijkse rik-avond in D’n Houten Hoek maar omdat hij nu een QR-code met een groen vinkje moest laten zien, mocht hij niet naar binnen. Ook werd hem gevraagd of hij gevaccineerd was. Ik vind dat een beheerder van een gemeenschapshuis dat niet mag vragen, dat is niet iemand die medisch onderlegd is en daarnaar mag informeren.”

Veel onduidelijkheid
Ondertussen worstelen buurthuizen en sportclubs enorm met de verplichte QR-code. Omdat in hun gebouw vaak ook een horecagedeelte zit, zijn ze eigenlijk verplicht om te vragen naar de QR-code of een negatief testbewijs. Maar veel van de bezoekers komen niet persé voor een kop koffie of een ander drankje maar voor de gezelligheid en het uitoefenen van hun hobby of sport. Er is veel onduidelijkheid geeft De Bruijn aan: “Het is gewoon een heel vervelende situatie voor zowel degene die geen QR-code kan laten zien maar ook voor de persoon die dan een ander de deur moet weigeren. Vooral ook omdat je dan publiekelijk onder toezien van andere bezoekers rechtsomkeert moet maken, dat is erg pijnlijk.”

Schaakclub
Linda de Bruijn vertelt dat er meer voorbeelden zijn waarbij mensen in de gemeente Deurne mogelijk onterecht de toegang wordt geweigerd. In de brief die ze aan de gemeente heeft gestuurd, wordt ook een voorbeeld genoemd van een jongen die bij gemeenschapshuis D’n Houten Hoek naar de schaakclub wilde gaan, maar werd weggestuurd en het verhaal van een 80-jarige man in Liessel die het café niet in mocht om te gaan biljarten terwijl hij wel een papieren QR-code bij zich had. “Ik heb contact gehad met de gemeente en die geeft aan dat er veel onduidelijkheid is bij vooral clubs en verenigingen over wat wel en niet mag.”

Tweedeling
Het groepje is bezorgd en vraagt zich af of dit soort gebouwen niet juist voor verbinding moet zorgen in plaats van het creëren van een tweedeling tussen wel- en niet-gevaccineerden. Ook hebben zij het gevoel dat mensen onterecht worden geweigerd bij bepaalde instellingen. “Je hebt er altijd mensen bij die meteen denken dat wij een soort van wappies zijn maar wij ontkennen echt niet dat corona bestaat en dat het een serieus probleem is. Het gaat ons er om dat het huidige beleid met de QR-code er voor zorgt dat er een tweespalt ontstaat in de samenleving en dat daarover praten al moeilijk is zonder dat mensen je meteen gaan veroordelen”, legt De Bruijn uit.

Verantwoorde manier
“Juist nu is het belangrijk dat je contact houdt met elkaar en naar de zwemclub, schaakvereniging of je biljartclub kunt gaan. Wel op een verantwoorde manier maar zonder mensen uit te sluiten. De Bruijn gaat verder: “Want heel veel mensen denken nog steeds dat alleen niet-gevaccineerde personen het virus kunnen verspreiden en er ziek van kunnen worden maar ook mensen die wel gevaccineerd zijn, kunnen corona krijgen en doorgeven.”

Motie Transparant Deurne
Eerder vroeg politieke partij Transparant Deurne met een brief aan de burgemeester en een motie in de gemeenteraad ook aandacht voor de maatschappelijke problemen die ontstaan door het huidige coronabeleid. “Je ziet dat bijvoorbeeld verenigingsbesturen uiteen vallen omdat sommige leden er niet bij kunnen zijn tijdens bijeenkomsten in buurthuizen. Maar ook jongeren die niet gevaccineerd zijn, worden hard aangepakt waarbij ze op school buiten worden gesloten”, vertelde Transparant-Deurne-lid Joan van Rixtel op 2 oktober in een radio-interview bij DMG.

De brief van de groep bezorgden zal in behandeling worden genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 26 oktober.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen