21.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneProvincie gaat over op LED-verlichting in alle 9.600 lichtmasten langs provinciale wegen

Provincie gaat over op LED-verlichting in alle 9.600 lichtmasten langs provinciale wegen

De provincie Noord-Brabant gaat alle lichtmasten langs provinciale wegen van LED-verlichting voorzien. Deze maand start de vervanging van de armaturen op de N-wegen. In onze regio komt er onder meer LED-verlichting op de N270 en N279. Dit bespaart volgens de provincie tot 90 procent energie en is efficiënter en veiliger voor het verkeer.

In totaal staan er zo’n 9.600 lichtmasten langs de provinciale wegen in Brabant. Met het plaatsen van de LED-armaturen verwacht de provincie Noord-Brabant jaarlijks 350.000 euro op de energierekening te besparen.

Slimme investering
“We hebben het in Brabant vaak over slimme mobiliteit”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Dan hebben we het over manieren om de provincie bereikbaar te houden, maar dit is er ook een goed voorbeeld van. Door één slimme investering besparen we ontzettend veel energie, hebben we minder verkeeroverlast, werken we efficiënter en besparen we op de lange termijn ook nog kosten. We hopen dat andere wegbeheerders ons voorbeeld volgen.”

Naast minder energiekosten, verwacht de provincie ook te besparen op het onderhoud van de verlichting langs de N-wegen: “In de conventionele armaturen om de 2 jaar de lampen worden vervangen. Bij LED is de vervanging maar eens in de 25 jaar nodig.” De nieuwe armaturen zijn daarnaast uitgerust met slimme software, waardoor de provincie op afstand instellingen kan wijzigen en precies weet wanneer onderhoud nodig is. “Deze vervanging levert dus ook op dit vlak een grote kostenbesparing op. En omdat er minder vaak een weg moet worden afgezet, is het ook nog eens veiliger voor het verkeer”, aldus de provincie.

Tekst gaat verder onder de video.

Tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden zijn er in de afgelopen jaren al zo’n 2.500 armaturen vervangen. Komende maand worden de ongeveer 5.600 overige armaturen in de masten buiten de bebouwde kom vervangen. Circa 1.500 provinciale lichtmasten bínnen de bebouwde kom worden later vervangen. Dat komt omdat ze eerst aangesloten moeten worden op het provinciaal stroomnetwerk.

Bij de werkzaamheden worden alleen de armaturen vervangen, dit is de draagconstructie waar de lamp in zit. De masten zelf worden niet vervangen.

Foto: Public Domain license

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen