Wijstgronden zijn een uniek verschijnsel dat voorkomt in de bodem in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. Als agrariër of particuliere grondeigenaar in de regio kun je wanneer je grond hebt waarop wijst aanwezig is, een subsidie aanvragen voor wijstherstel. Hierbij worden gronden door het nemen van hydrologische maatregelen, omgezet tot zogenoemde wijstgronden.
Omdat deze soort grond voor landbouw lastig te bewerken is, zijn er in het verleden veel wijstgronden verdwenen om ze geschikt te maken voor landbouw. De provincie wil nu met de Stimuleringsregeling Landschap (STILA) grondbezitters motiveren hun grond terug om te vormen tot wijstgronden omdat die water goed vasthouden en zorgen voor schoon water, zodat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. Daarmee vervullen wijstgronden ook een belangrijke rol in het tegengaan van de klimaatverandering. Dit soort gronden kunnen ons watersysteem toekomstbestendig maken, geeft de provincie aan.
Roestbruine kleur
Wijst komt voor bij de eeuwenoude breuken die in onze regio te vinden zijn zoals de Peelrandbreuk. IJzerrijk grondwater wordt bij de breuken omhoog gestuwd naar het aardoppervlakte. Het water komt dan in aanraking met zuurstof, het ijzer gaat dan roesten en het water krijgt hierdoor een roestbruine kleur. Op de hoge gronden langs de breuken ontstonden lang geleden door het wijstwater bijzondere natte natuurgebieden. Ook in de beken die hier ontsprongen was de roestbruine kleur van het water opvallend.
Aanvragen van de subsidie kan nog tot 2023 bij de provincie Noord-Brabant. Binnen de subsidieregeling wordt er rekening gehouden met de afwaardering van de grond. Meer informatie vind je op de website voor de subsidieregeling Wijstherstel en op de website van Waterschap Aa en Maas.
Foto: Aardkundige Waarden