9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneProvincie wil met grondruilfonds natuur versterken en landbouw transformeren in Peelvenen

Provincie wil met grondruilfonds natuur versterken en landbouw transformeren in Peelvenen

De provincie Noord-Brabant start binnenkort een pilot met een grondruilfonds in de Peelvenen om klimaat, water en natuur te versterken én de landbouw te transformeren. Met dit fonds kan grond worden gekocht van agrariërs die willen stoppen of verplaatsen, of grond met hen worden geruild.

“Het is een stevige opgave om met onze samenwerkingspartners de transitie te maken naar een toekomstbestendig en vitaal landelijk gebied en daarbij de doelstellingen voor natuur en water te behalen, zeker ook in de Peelvenen. Daarom is het belangrijk om een goede mix aan instrumenten te kunnen inzetten”, zegt gedeputeerde Hagar Roijackers van Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied.

Kavelruil
De grond van boeren die willen stoppen of bereid zijn hun activiteiten te verplaatsen, kunnen met de regeling bijvoorbeeld door kavelruil hun grond aanbieden aan anderen die invulling willen geven aan de ambities van de provincie in een gebied. Dit kunnen onder andere agrariërs zijn die willen extensiveren of natuur-inclusief willen worden.

Gedeputeerde Staten hebben besloten om het grondruilfonds uit te gaan proberen in de Peelvenen om ook in onze regio een vitaal en toekomstbestendig landelijk gebied te vormen. “Dit grondfonds is daar een belangrijk element in en ik ben dan ook hoopvol dat dit partijen in de Peelvenen gaat helpen om de puzzel van belangen en doelstellingen in dit gebied te gaan leggen”, zegt gedeputeerde Roijackers.

Landbouwtransitie
Haar collega gedeputeerde Marc Oudenhoven van Agrarische ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking merkt dat veel boeren op dit moment nadenken over hun toekomst: “Het verkopen van hun bedrijf, en de grond, is een keuze die steeds vaker wordt gemaakt. Dan is het mooi als door de verkoop gronden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van natuur en de transitie voor landbouw. Op die manier kunnen de gronden van het gebied worden gebruikt voor het gebied.”

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen