7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneProvincie wil pachtgronden verduurzamen; in 2025 verbod op kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen

Provincie wil pachtgronden verduurzamen; in 2025 verbod op kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen

Op landbouwpercelen dichtbij Natura 2000-gebieden zoals de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel, wordt door de provincie Noord-Brabant bij nieuwe pachtcontracten vanaf 2025 een verbod op het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gehanteerd. Brabant wil hiermee een volgende stap zetten naar de verduurzaming van de pachtvoorwaarden voor provinciale gronden.

Deze gebieden worden regelmatig tegen gunstige voorwaarden worden verpacht aan agrarisch ondernemers, als zij bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebben om te verduurzamen of om biologisch te gaan werken. Zo helpen deze gronden volgens de provincie bij de landbouwtransitie.

Biodiversiteit
Belangrijke voorwaarde daarbij is dat er goed voor de natuur wordt gezorgd wat betreft water, bodem en biodiversiteit. Voor provinciale gronden binnen één kilometer van Natura 2000-gebieden geldt daarom vanaf 2025 het verbod op het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Daarmee geeft de provincie uitvoering aan een afspraak die is opgenomen in het bestuursakkoord 2023-2027.

“We zijn de meest vooruitstrevende provincie van Nederland als het gaat om de duurzame inzet van onze eigen grond”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Dit is daarbij een belangrijke volgende stap. De grond in Brabant is schaars, dus moeten we er verstandig mee omgaan en het goede voorbeeld geven. Daarom kijken we ook naar manieren om onze gronden in de toekomst bijvoorbeeld in te zetten in de strijd tegen verdroging.”

Goed voorbeeld
Gedeputeerde Staten hopen dat andere grondeigenaren het voorbeeld van de provincie volgen. Samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant is daarom een kennis-leernetwerk opgericht waarin goede voorbeelden van duurzame gronduitgiften worden gedeeld. “De landbouw is ongelofelijk belangrijk voor Brabant”, zegt gedeputeerde Marc Oudenhoven. “Agrariërs die zich inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering hebben straks grotere kans om onze pachtgronden gegund te krijgen. Zo stimuleren we als provincie de transitie naar een nog duurzamere sector.”

Deze ontwikkeling sluit volgens de provincie goed aan bij de nieuwe impuls in de extensivering van de veehouderij rondom natuurgebieden. Onlangs maakten Gedeputeerde Staten al bekend in dat kader 22,5 miljoen euro te gaan investeren. Grondeigenaren kunnen hierbij hun grond aan de provincie verkopen en terug pachten, op voorwaarde dat de gronden enkel worden gebruikt als grasland. Dat moet de boeren helpen om te investeren in duurzame bedrijfsvoering.

Foto: Brabants Landschap

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen