12.6 C
Deurne
donderdag 6 oktober 2022
Home- HelenaveenPublieks- en juryprijs voor ontwerp herbestemming kerk Helenaveen

Publieks- en juryprijs voor ontwerp herbestemming kerk Helenaveen

De net afgestudeerde bouwkundestudenten Stan Verberne uit Deurne en Rens Crooijmans uit Milheeze hebben voor hun ontwerp van de nieuwe bestemming van de kerk in Helenaveen afgelopen dinsdag de award gekregen voor beste afstudeerprijs. Voor hun project ontvingen ze van de academie voor Bouw en Infra de publieks- en de juryprijs.

In het ontwerp van de twee studenten combineren ze wonen met religie door in de nieuwe opzet van de kerk plaats te maken voor een gezinswoning, zes starterswoningen, vier seniorenwoningen, een gezamenlijke ruimte en een kapel. Met die laatste ruimte blijft de religieuze functie van het gebouw behouden en komt er tegelijkertijd plaats vrij voor woonruimte in het dorp.

Karakteristieke elementen
De herbestemming van kerkelijke gebouwen is een maatschappelijk vraagstuk dat steeds relevanter wordt, leggen Rens en Stan uit in het online magazine van de Avans Hogeschool: ”We wilden graag de karakteristieke elementen terugzien, maar wel een contrast maken tussen klassiek en modern. De functionaliteit van de kerk is nog steeds aanwezig door het kapelletje waarin een kaarsje gebrand kan worden.”

Thuiswerkplek
De twee studenten presenteerden hun plan in februari van dit jaar en toen hoopten ze al dat ze in de prijzen zouden vallen bij de HBO Bouw en Infra Awards:  ”Het was dan ook een hele eer dat we genomineerd waren. Nu we de award hebben gewonnen, is dat de kers op de taart.” Wat ze met het prijzengeld gaan doen weten ze nog niet, misschien dat ze het besteden aan een mooie thuiswerkplek. Na het behalen van hun diploma Bouwkunde zijn Rens en Stan nu beiden begonnen aan een master-opleiding Architecture Building and Planning aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Bekijk hieronder de presentatievideo van Stan en Rens voor de herbestemming van de kerk in Helenaveen.

Foto: Herbestemming kerk. Het nieuwe geloof. Door Stan Verberne en Rens Crooijmans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen