De voorbereidingen voor de komst van dertig minderjarige asielzoekers in het pand aan het Zand 17 in Liessel zijn in volle gang. De werkzaamheden voor de aanpassingen aan het gebouw en de grond zijn gestart en vorige week woensdag werd met een kraan een grote mast neergezet op het terrein voor het communicatienetwerk van de COA-medewerkers. Eén van hen is Raymond Grondhuis uit Deurne. Hij gaat aan de slag als huismeester op de opvanglocatie.
De planning is volgens de gemeente nog steeds dat de bewoners vanaf september kunnen worden ontvangen. Raymond staat dan in Liessel klaar voor het eenvoudige onderhoud van het terrein en de gebouwen, waarbij veiligheid, leefbaarheid en naleving van de gedrags- en huisregels centraal staan.
Pensioen
De 67-jarige Grondhuis is sinds maart 2023 werkzaam als huismeester bij het COA. Na verschillende locaties te hebben doorlopen, vervult hij de functie nu nog in Sint-Oedenrode en biedt hij ook al ondersteuning tijdens de opstartfase voor de locatie in Liessel. “Ondanks mijn pensioen ben ik aan de slag gebleven als huismeester. In 2023 werd ik gevraagd door het uitzendbureau om bij COA te werken en was verrast dat ze interesse hadden in een 65-jarige.”
Na een gesprek met de organisatie en een snuffelstage bij verschillende locaties groeide het enthousiasme en de energie van Raymond, waardoor zijn besluit om te stoppen met werken veranderde: “In overleg met mijn manager ben ik nu van 36 naar 24 uur per week gegaan bij het ingaan van mijn pensioenleeftijd van 67.”
Duurzaamheid
De vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om problemen op te lossen zijn voor Grondhuis uitdagingen die het werk interessant maken. “Vooral in combinatie met het werken met asielzoekers of statushouders. Daarnaast ben ik ook één van de duurzaamheidsambassadeurs binnen COA, waar ik kan meedenken en mijn stem kan laten horen voor duurzame projecten”, vertelt Raymond.
De toekomstige huismeester van het opvangcentrum aan het Zand 17 in Liessel heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden. “Ik zorg voor bestellingen, voorraden en vervul soms een adviserende rol naar de woonbegeleiding. Voor groter onderhoud, groenvoorziening en periodieke schoonmaak stel ik samen met onze contractaannemers een planning op”, legt Grondhuis uit.
Sfeer
Samen met een woonbegeleider voert hij ook de technische en hygiënische controles uit en signaleert hij tijdig mogelijke problemen: “Als ervaringsdeskundige in schoonmaak kan ik ondersteuning bieden om de woonunits van de jongeren hygiënisch schoon te houden en houd ik tegelijkertijd de sfeer op de locatie in de gaten.”
Ray vervolgt: “Als huismeester ben ik veel op het terrein aanwezig, ken ik de locatie van binnen en van buiten en fungeer ik als aanspreekpunt voor collega’s en bewoners”, zegt Raymond. Het liefst wil hij ook zo snel mogelijk contacten leggen met de directe buren voor een goede samenwerking.
Fascinerend
Grondhuis zet zich op dit moment naast zijn huismeesterschap in Sint-Oedenrode al in bij de voorbereidingen op zijn toekomstige plek: “Ik kijk er enorm naar uit om in Liessel aan de slag te gaan. De uitdaging om betrokken te zijn bij de verbouwing en opstartfase spreekt me aan. Het is fascinerend om te bespreken hoe we de juiste omgeving kunnen creëren om ons werk goed uit te voeren.”
De opvanglocatie in Liessel wordt een compacte gemeenschap van 30 jongeren, denkt Raymond. Hij beseft dat ze misschien net wat andere normen en waarden hebben: “Die zullen we combineren met die van ons. Mijn rol is om ondersteuning te bieden, ervoor te zorgen dat hun slaapkamers zijn ingericht en dat ze zich welkom voelen.”
Open dag
De huismeester voor de locatie aan het Zand wil tijdens een open dag graag laten zien wat de uitdagingen inhouden. “Zodra het zover is, nodig ik jullie van harte uit, voor een bak koffie om onze locatie te bezoeken”, aldus Raymond.
Grondhuis is geen onbekende in de gemeente. “Ik woon samen met mijn vrouw Maja Reeuwijk in Deurne, waar ik al sinds mijn vijfde levensjaar kom. We hebben samen twee dochters en zijn de trotse grootouders van vier kleinkinderen. In 1980 ben ik naar Deurne verhuisd, nadat mijn vrouw en ik verkering kregen. Dus huisje, boompje beestje in het mooie Deurne”, besluit Raymond.
Foto: gemeente Deurne/Ozoo/Transparant Deurne