6.1 C
Deurne
zondag 21 april 2024
Home- DeurneReparatiewerkzaamheden op hoog niveau aan dak Willibrorduskerk Deurne

Reparatiewerkzaamheden op hoog niveau aan dak Willibrorduskerk Deurne

De meeste mensen huiveren al bij de gedachten dat ze het dak van hun eigen woonhuis op moeten klimmen, maar wat nou als het dak van de St. Willibrorduskerk moet worden gerepareerd? Gelukkig zijn daar specialisten voor die hun hand niet omdraaien voor een reparatieklus op grote hoogte. 

Sinds een paar dagen staat er een enorme hijskraan naast de kerk op de Markt in Deurne. Die is nodig om op het dak onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren omdat door lekkages stucwerk is beschadigd. Bekijk onderaan het artikel de videobeelden van de werkzaamheden.

Goede staat
Na de grote restauratie in de periode 2000-2005 en de kleinere restauraties daarna, verkeert het gebouw nu in goede staat. Maar het blijft zaak op tijd de juiste restauratie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, vertellen Herman Smit en Martien van den Broek die namens de Stichting Behoud St. Willibrorduskerk Deurne verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het kerkgebouw.

Juiste vakmensen
“Op dit moment hebben met name de houtconstructies in de torenspits, de scheurvorming in de sluiting van de gemetselde gewelfbogen in het middenschip op het muurwerk en het door zout-uitbloei en lekkages beschadigd stucwerk onze aandacht. Hoewel de constructie van kerk nog steeds prima is, moeten we dit nu toch aanpakken. Gelukkig hebben we een goede aannemer-restaurateur die voor zover nodig, de juist vakmensen inhuurt”, geven Smit en Van den Broek aan.

Minutieus onderzoek
Jaarlijks wordt het kerkgebouw aan een minutieus onderzoek onderworpen door de Monumentenwacht. Herman Smit legt uit: “Echt alles wordt dan onder de loep genomen; van, onder andere, de daken, goten en afvoeren, het muurwerk, de vloeren en gewelven, het staalwerk, de ramen, deuren en kozijnen, het schilderwerk de bliksemafleider, tot de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Op basis van deze APK en zaken die wij daarnaast van belang vinden, maken we in overleg met afdeling bouwzaken van het bisdom een plan van aanpak dat we voorleggen aan het parochiebestuur.”

‘Nooit af’
Martien van den Broek voegt toe: “Het werk is nooit af: het is een continue proces waar we ons graag voor inzetten. We willen ook dat iedereen dit prachtige gebouw en haar schatten kan zien. De dagelijkse openstelling van de hele kerk in de periode van mei tot en met oktober is daarvoor belangrijk.”

Bekijk hieronder de beelden van de waaghalzen die in een bak aan de hoogwerker de reparaties op het dak van de kerk uitvoeren.

Foto/video: Paul Janssen/Henry van den Berkmortel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen