9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneRestaurator Marc Bies vertelt in Museum De Wieger over drie generaties schilderkunst

Restaurator Marc Bies vertelt in Museum De Wieger over drie generaties schilderkunst

Al sinds 1930 zijn drie generaties in Aarle-Rixtel op de Bosscheweg 15 bezig met schilderkunst. Tegenwoordig gebeurt dat door restaurator Marc Bies, maar daarvoor ook door Marcs vader Henk (1928-2006) en grootvader Marinus (1894-1975) die er werkten als kunstschilder. Donderdagavond 14 maart is Marc Bies te gast in Museum De Wieger in Deurne om te vertellen over hoe de drie generaties op die specifieke locatie met schilderkunst invulling aan hun leven gaven.

Tot 1992 ontwikkelde Marc Bies zich als schilder. Sinds de bouw en het uitbreidingsplan van de grote galerij, toen nog van zijn vader Henk, verlegde hij zijn aandacht steeds meer naar het conserveren en restaureren van schilderijen. Bies runt nu zelfstandig zijn schilderijen-restauratieatelier in Aarle-Rixtel: Galerij-Museum-Bies.

Sinds het overlijden van zijn vader in 2006 houdt hij zich ook bezig met het verzamelen van de schilderijen van zijn voorvaderen, waaronder ook die van zijn andere grootvader Frans Meijer (1900-1972). Verder heeft Bies zich gespecialiseerd in het werk van professioneel schilderende Brabantse tijdgenoten van deze schilders; werk uit grofweg de 20ste eeuw.

In Galerij-Museum-Bies zijn drie zalen en atelier, waarin vrijwel alle schilderijen bij daglicht te zien zijn. De gebouwen zijn daarvoor speciaal ontworpen. Bies runt de combinatie van een galerij, museum en restauratieatelier zonder subsidies. De wens van de drie generaties Bies is dat de gemeente Laarbeek het op termijn wil voortzetten als museum. Marc Bies ziet daarbij een constructie zoals bij het museum Jan Heestershuis in Schijndel als een mogelijke oplossing.

Tijdens Café De Wieger zal de kunstenaar zijn vertellingen over onder meer de door hem gerestaureerde werken, illustreren met beeldmateriaal. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 14 maart om 20.00 uur in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is gewenst en kan via dewieger.nl.

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen