18.8 C
Deurne
zondag 28 mei 2023
Home- DeurneRinus Pecht maakt indruk bij Alzheimer Café met presentatie over belang van...

Rinus Pecht maakt indruk bij Alzheimer Café met presentatie over belang van beweging

Meestal zitten de mensen bij de bijeenkomsten van het Alzheimer Café Peelland rustig op hun stoel en luisteren ze naar het gesprek tussen een gast en de gespreksleider. Maar tijdens de presentatie die voormalig gymnastiekdocent Rinus Pecht onlangs gaf, zat regelmatig niemand op hun stoel en luisteren naar de gespreksleider was er ook nauwelijks bij.

Pecht was voorheen werkzaam bij het Peelland College in Deurne en is sinds zijn pensionering vooral bezig met beweging voor ouderen en is daar ook een boek over aan het schrijven. Reden genoeg voor de werkgroep van het Alzheimer Café Peelland om hem uit te nodigen om uit te leggen hoe belangrijk bewegen is.

Aanstekelijke presentatie
“Het was een bijzondere bijeenkomst”, geeft de organisatie aan. “Dat kwam door de enthousiaste, aanstekelijke presentatie van Rinus Pecht. Hij was er duidelijk in: bewegen geneest Alzheimer niet, maar werkt wel remmend op het ziekteproces. En hij maakte duidelijk dat je niet pas met bewegen moet beginnen als Alzheimer gediagnosticeerd is, maar dat bewegen voor alle ouderen van groot belang is. Wandelen bijvoorbeeld zorgt voor voldoende inspanning om zuurstof naar de hersenen te voeren, zonder in ademnood te komen.”

Uitdaging
Voormalig docent bewegingsonderwijs Rinus Pecht vertelde ook over de belangrijke rol van de hersenen in het proces van bewegen, met name waarom en hoe de linker en de rechter hersenhelft beiden geactiveerd moeten worden. Daar zijn bijvoorbeeld jongleren en dansen een uitstekende manier voor. Zolang er maar uitdaging in het bewegen zit.

Dansen en zwaaien
Nou zijn dansen en jongleren niet direct bewegingsvormen waar je alle ouderen enthousiast voor maakt, maar er zijn ook varianten denkbaar die voor iedereen op een eigen niveau uit te voeren zijn. Dat bleek tijdens de bijeenkomst meteen aan de hand van een aantal voorbeelden die Pecht ter plekke uitvoerde. “Hij nodigde de aanwezigen uit om met hem mee te doen. En zo stonden of zaten de vijftig gasten en vrijwilligers op een gegeven moment allemaal te dansen en zwaaien met fleurige sjaaltjes en linten. En allemaal met een blije lach op het gezicht. Het bood een heel andere aanblik dan de gebruikelijke bijeenkomst. Het leek wel feest’, legt de organisatie uit.

Wat wel kan
Pecht gaf bij presentatie aan dat je moet uitgaan van ‘positieve gezondheid’. Dus niet uitgaan van de kwaaltjes en dingen die niet meer kunnen, maar van wat er wel kan en dan zijn er altijd wel uitdagende bewegingsvormen te vinden die gezond zijn en je ook nog eens een blij gevoel geven. Dat laatste werd nog eens bewezen in de afsluitende activiteit, meldt de werkgroep van het Alzheimer Café: “Op een vrolijk muziekje volgde iedereen de pasjes en andere bewegingen van Rinus. De gasten gingen vrolijk naar huis.”

Verpleeghuis
Op 7 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur vindt de volgende bijeenkomst van Alzheimer Café Peelland plaats en is het thema: Van thuis naar verpleeghuis. Voor veel mensen met dementie komt er een moment dat het thuis niet meer gaat. Opname in een verpleeghuis is dan de enige optie. Wat daar allemaal bij komt kijken, wordt in de laatste bijeenkomst voor de zomervakantie besproken.

De meetings zijn bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden uit Asten, Deurne en Someren en vinden plaats in Dienstencentrum De Beiaard in Asten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen