14.3 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneRisico op armoede in Deurne onder landelijk gemiddelde

Risico op armoede in Deurne onder landelijk gemiddelde

Van de inwoners van Deurne liep 2,3 procent in 2022 risico op armoede. Daarmee scoort onze gemeente een stuk beter dan het landelijk gemiddelde (3,8 procent). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS wordt de daling van het aantal mensen dat risico loopt op armoede, veroorzaakt door de energietoeslag. Deze werd in 2022 voor het eerst uitgekeerd aan huishoudens met een laag inkomen. Als de energietoeslag en andere inkomensondersteunende maatregelen niet zouden zijn meegerekend, zou het armoederisico landelijk gezien op 5,9 procent uitkomen.

Regio Deurne
Ten opzichte van de omliggende gemeenten scoort Deurne met 2,3 procent gemiddeld. In onze regio is het risico op armoede het grootst in Helmond (4,1), gevolgd door Venray (3,0). Ook in Gemert-Bakel (2,9) en Asten (2,4) zijn er meer mensen die het risico lopen op armoede. Peel en Maas (1,9) en Horst aan de Maas (1,8) scoren ten opzichte van Deurne juist beter.

Om het aantal mensen dat risico loopt op armoede in kaart te brengen, maakt het CBS gebruik van de lage-inkomensgrens. Deze grens staat voor een vast koopkrachtbedrag en wordt jaarlijks gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. De lage inkomensgrens lag in 2022 voor een alleenstaande op 1200 euro netto per maand. Voor een stel zonder kinderen was dat 1690 euro en met twee minderjarige kinderen was dit 2300 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen lag de grens op 1830 euro.

Hoog risico in Randstad en Zuid-Limburg
In de landelijke cijfers valt op dat de meeste mensen met een risico op armoede in een grote stad wonen. In Rotterdam loopt bijna 8 procent van de inwoners risico op armoede. In Den Haag is dit ruim 7 procent en in Amsterdam gaat het om meer dan 6 procent van de inwoners.

In het zuiden van het land ligt het risico op armoede ook hoog. De Limburgse gemeenten Heerlen (bijna 7 procent), Vaals (ruim 6 procent) en Maastricht (bijna 6 procent van de inwoners) behoren tot de tien gemeenten met het hoogste armoederisico. In het Gelderse Rozendaal woonden relatief de minste mensen met een risico op armoede; iets meer dan 1 procent van de inwoners.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen