22.6 C
Deurne
woensdag 24 juli 2024
Home- LiesselRoel Oomen uit Liessel is fan van de kou; ‘Geeft mij als...

Roel Oomen uit Liessel is fan van de kou; ‘Geeft mij als MS-patiënt weer energie’

De meeste mensen trekken wanneer de winterkou weer in het land is, wat extra warme kleding aan of gaan lekker thuis bij de kachel zitten. Dat geldt niet voor de 37-jarige Roel Oomen uit Liessel want hij is juist fan van de kou: “Je wordt er lekker wakker van”, vertelt hij zaterdagochtend in een interview op DMG Radio.

Elke dag dompelt de Liesselnaar zich onder in een ijsbad en als het buiten koud genoeg is, maakt hij een wandeling zonder bovenkleding aan. “Onder 10 graden is het voor mij shirt uit, boven de 10 graden shirt aan”, legt Roel uit. Dat leverde in het begin nog wel eens verbaasde reacties op: “Ik krijg van alles naar mijn hoofd geslingerd, maar het maakt me niets uit. Als ik zie wat het positieve effect is van kou op mijn lichaam, is het dat allemaal waard.”

‘Wie begint daar nou aan?’
Roel kwam twee jaar geleden in contact met een klant in de kapsalon van zijn vrouw. “Die vertelde me over de Wim Hof methode waarbij je in een ijsbad gaat zitten. Zij zelf had last van reuma en had heel veel baat bij die koudetherapieën. In het begin had ik zoiets van: welke gek gaat er nou in een bad met ijs zitten, wie begint daar nou aan? Tot twee jaar geleden dan”, vertelt Oomen.

Tinteling
Hij ontdekte op 24-jarige leeftijd dat hij MS (Multiple Sclerose) had. “Ik voelde alsmaar een tinteling in mijn vingers maar ik dacht dat gaat wel weer weg, maar het ging dus niet weg. Via de huisarts kom je dan bij de neuroloog terecht en uiteindelijk krijg je de diagnose MS. Veel mensen denken dat het een spierziekte is maar dat is niet zo. Het is een aandoening aan je centraal zenuwstelsel waardoor het signaal van je hersens niet goed wordt doorgegeven aan de rest van je lichaam.”

‘Stug doorgaan’
Dat is niet iets wat je op die leeftijd wilt horen, legt Roel Oomen uit: “Ik ben niet iemand die zich er dan maar bij neerlegt dus ik bleef gewoon stug doorgaan. Totdat het echt niet meer ging en dan loop je tegen een muur aan. Want MS is chronisch, je komt er nooit meer vanaf dus je moet er mee om leren gaan. Het grootste probleem voor mij was dat ik de hele dag door ontzettend moe was. Ik sliep gewoon goed maar was al moe als de dag nog moest beginnen. Ik wilde dat niet meer. Dus twee jaar geleden ben ik toch maar begonnen met de Wim Hof methode.”

Eerste keer
Hij weet nog goed hoe het de eerste keer voelde om in zo’n ijskoud bad te gaan zitten. “Je krijgt dan uitgelegd wat je precies moet doen. Hoe je je adem onder controle moet houden bijvoorbeeld. Ik weet nog dat ik helemaal geen besef meer had van tijd al zittend in dat koude bad. Naderhand bleek dat ik er al vijf minuten in had gezeten.”

Vol energie
Het leverde Roel niet meteen vanaf het begin profijt op, vertelt hij: “Het echte effect kwam pas na anderhalf tot twee maanden nadat ik er aan begonnen was. Het help echt. Ik ben niet meer moe en zit weer vol energie. Als je MS hebt, heb je ook in bepaalde mate last van chronische vermoeidheid en daar helpt de Wim Hof methode echt bij, het is echt fantastisch.”

Beluister hieronder het interview met Roel Oomen op DMG Radio.

Foto: Facebook Roel Oomen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen