24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneRuim 2.500 reacties onderzoek belevingsvlucht F-35; meeste geluid in Milheeze

Ruim 2.500 reacties onderzoek belevingsvlucht F-35; meeste geluid in Milheeze

Het onderzoek over hoe inwoners van de Peel de vlucht met de F-35 afgelopen dinsdag hebben ervaren, heeft tot nu toe al ruim 2.500 reacties opgeleverd. Onderzoeksbureau Invior uit Horst peilt met een aantal vragen wat bewoners in de regio vinden van de belevingsvlucht met de F-35 maar ook van de mogelijke heropening van de vliegbasis. Deelnemen aan het onderzoek kan nog steeds via de website van Invior.

Tijdens de vlucht werden dinsdag ook geluidsmetingen gedaan door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Uit de eerste meetresultaten blijkt dat Milheeze er het slechtste vanaf komt met zowel tijdens de ochtend- als middagvlucht waarden van 91dB. In Deurne werd in de ochtend de hoogste geluidsproductie gemeten van maximaal 90dB. In de middag sloeg de meter niet verder uit dan 82dB.

Momentopname
De resultaten van deze eerste analyse geven volgens Defensie een indicatie van wat er in de toekomst mogelijk aan geluidniveaus verwacht kan worden. “De gemeten piekniveaus tijdens de belevingsvluchten zijn een momentopname van 18 oktober. Metingen kunnen onder andere beïnvloed worden door weersomstandigheden, omgevingsgeluid en afscherming en reflectie van geluid”, meldt Defensie.

‘Weinig zin’
Die metingen zeggen volgens Boudewijn Sterk van werkgroep Stop vliegbasis de Peel weinig: “Er vloog dinsdag maar één F-35 en bij een oefening doen ze dat in squadrons van vier tot zes toestellen. Dus dat is minstens vier keer zoveel geluid. Verder is bij de belevingsvlucht de after-burner niet gebruikt die normaal wel wordt ingezet en veel herrie produceert. Daarnaast zijn er nu alleen doorstarts gemaakt op Vredepeel, het toestel is niet echt geland of opgestegen.” Bij een echte landing of opstijgen van een F-35 wordt volgens Sterk veel meer herrie geproduceerd omdat dan veel meer kracht nodig is en automatisch ook meer geluid wordt veroorzaakt.

Geluidniveaus
Defensie bevestigt dat het geluidsniveau in de toekomst kan afwijken van dat tijdens de belevingsvlucht van dinsdag: “Indien de basis wordt geopend, zal in de toekomst een grotere variatie in geluidniveaus optreden. Dat zullen zowel hogere als lagere niveaus zijn dan tijdens deze belevingsvluchten zijn gemeten.”

December
Na deze eerste analyse gaat het NLR de meetgegevens in meer detail bestuderen. De definitieve resultaten van de geluidmetingen zullen naar verwachting in december in een rapport gepubliceerd worden. Hierin zullen aanvullende meetresultaten gedeeld worden en zal waar nodig ook uitleg worden gegeven bij die resultaten.

Foto’s: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen