15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- LiesselRustpunt voor fietsers en wandelaars in Liessel bijna klaar; wel zelf drinken...

Rustpunt voor fietsers en wandelaars in Liessel bijna klaar; wel zelf drinken meebrengen

Het rustpunt voor fietsers bij sportpark de Smeltkroes in Liessel is bijna klaar voor gebruik. Het is een initiatief van Dorpsraad Liessel en Stichting Belsa, dat werd uitgevoerd naar aanleiding van een idee van enkele Liesselse verenigingen en inwoners. Eigenlijk was het plan dat er op de locatie ook een watertappunt zou komen, maar daar wil de gemeente niet aan meebetalen.

Een teleurstelling voor de dorpsraad, die ondanks het ontbreken van water voor dorstige voorbijgangers wel tevreden is over het resultaat: “Het rustpunt bij de Smeltkroes is nagenoeg klaar, en zal weliswaar zonder watertappunt, een mooi startpunt worden voor fiets en wandeltochten rondom Liessel.”

Vertraging
Dat het jaren heeft geduurd voordat het rustpunt eindelijk kon worden gerealiseerd, heeft vooral te maken met die wens om een watertappunt te krijgen op de plek. Het wachten op medewerking van de gemeente zorgde voor vertraging en leidde in november 2021 zelfs tot raadsvragen. “De gemeente, als eigenaar van de locatie, heeft het besluit genomen niet mee te willen werken aan watertappunten in de gemeente Deurne. Hierdoor heeft de werkgroep besloten om af te zien van het watertappunt”, zegt de dorpsraad.

Burgerinitiatieven aanmoedigen
Een gemiste kans om als gemeente Deurne burgerinitiatieven aan te moedigen, vindt Frank van Tilburg van Transparant Deurne. Zijn partij stelde bijna twee jaar geleden een aantal raadsvragen over het uitblijven van de medewerking van de gemeente aan het watertappunt. “Nagenoeg alles is door de dorpsraad voorzien”, zegt van Tilburg. Hij wijst daarbij onder meer op het vinden van een locatie waar de dorpsraad ondersteuning voor heeft gekregen van Stichting Belsa, die beheerder is van sportpark de Smeltkroes.

Twee punten
De dorpsraad had zelf ook al geregeld dat Brabant Water kosteloos de plaatsing en aansluiting zou verzorgen en er geen vastrecht en waterverbruik betaald hoefde te worden. Dat waren voor Transparant Deurne factoren om vraagtekens te zetten bij het niet meewerken van de gemeente aan het watertappunt: “Alleen op twee punten wordt een rol van de gemeente verlangd: de gemeente is nodig als formele opdrachtgever aan Brabant Water; het jaarlijks onderhoud – inclusief watermonsters en dergelijke – à 290 euro per jaar.”

Jaarlijks onderhoud
De gemeente liet daarop weten dat zij niet nodig zijn als formele opdrachtgever aan Brabant Water: “Een initiatiefnemer kan het watertappunt zelf aanvragen bij Brabant Water.” Wat betreft de vraag over het bijdragen aan het jaarlijkse onderhoud, meldde de gemeente dat zij graag meewerkt aan initiatieven voor het plaatsen van watertappunten, maar geen geld wil uitgeven aan het onderhouden ervan: “Het college heeft eerder besloten om bij andere aanvragen voor watertappunten niet financieel bij te dragen aan het onderhoud. Dat geldt ook voor dit watertappunt.”

Sponsoren
Daarnaast benadrukte Transparant Deurne in de raadsvragen van 2021 de samenwerking in de gemeenschap en met de lokale middenstand voor de uitvoering van het plan: “Dit initiatief wordt mede gedragen door sponsoren en lokale ondernemers.” De financiering van het initiatief komt gedeeltelijk uit een subsidie vanuit ‘het Lijssels Potje’ en een bijdrage van de dorpsraad. Voor de rest hebben de bedenkers van het plan alles rond gekregen doordat organisaties en ondernemers belangeloos hebben bijgedragen.

Beukenhaag
Het rustpunt krijgt bijvoorbeeld twee picknicktafels, die zijn gesponsord door Stichting Belsa. De aanleg van de bestrating is geschonken door Mari Krol Bestratingen en de VVV verplaatst de routeborden voor MTB-ers, fietsers en wandelaars. De gemeente draagt wel iets bij aan het rustpunt; er komt een beukenhaag om de bestrating. “Waarom weer een beukenhaag?”, vroeg één van de dorpsraadsleden zich af. “Er was op dit moment geen ander plantmateriaal beschikbaar bij de gemeente”, meldt de raad.

Foto: Dorpsraad Liessel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen