15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneSamen afscheid nemen van de gele glijbaan in De Speuldries in Sint-Jozef

Samen afscheid nemen van de gele glijbaan in De Speuldries in Sint-Jozef

‘Beeldbepalend, spectaculair, snel.’ Als je het de vaste bezoekers en vrijwilligers van De Speuldries vraagt, zijn dat de kenmerken van de grote, gele glijbaan. Afgelopen zondag namen ze, na ruim dertig jaar, afscheid van de attractie.

Een beetje jammer is het wel, beaamt bestuurslid Ilse Joosten. “Maar we krijgen er iets heel moois voor terug. De nieuwe glijbaan bestaat uit meerdere delen. We houden nog even geheim hoe die er precies uitziet.”

De oude moet wijken omdat de veiligheidseisen voor speeltoestellen steeds strenger worden en deze straks niet meer hieraan voldoet. De werkgroep onderhoud van de speeltuin in de Sint-Jozef ging niet over één nacht ijs bij het zoeken naar een nieuwe.

Oriënteren en uitproberen
“We hebben ons eerst uitgebreid op internet georiënteerd. Daarna zijn we een dagje, met een paar kinderen, bij diverse speeltuinen in de regio geweest. Toen hebben we veel ideeën opgedaan”, vertelt Joosten.

De tienjarige Thomas was een van de kinderen die die dag glijbanen mocht uittesten. “Dat was leuk. Ik ben overal van af geweest en heb gezegd wat ik ervan vond. Ik heb de nieuwe eigenlijk ook een beetje mee uitgezocht.”

De komende glijbaan wordt geplaatst in de periode dat de speeltuin dicht is. Dat is tussen nu en 2 april. Maar voor het zover is, wordt er vanmiddag nog even flink gebruikgemaakt van het gele gevaarte.

Een buikschuiver
Omdat de baan een beetje nat is, haalt een jonge bezoeker een kleedje. “Dan gaat ‘ie nog sneller”, ontdekt hij gaandeweg. Ondertussen roept een andere jongen: “Aan de kant! Ik ga buikschuiven!”

Aan het einde van de baan schiet hij met een vaartje het mulle zand in. Het plezier spat ervan af. En dat wordt misschien nog wel aangewakkerd door de feestelijke aankleding. Omgeven door slingers en ballonnen is duidelijk van welke topper De Speuldries vandaag afscheid neemt.

‘Gele glijbaan dankjewel’
Voor de gelegenheid heeft het bestuur een speurtocht gemaakt bestaande uit foto’s van de glijbaan die mensen hebben ingestuurd. Verspreid over de speeltuin hangen de plaatjes met daarbij telkens twee of meer letters die samen de zin vormen: ‘Voor al die ritjes hoog en snel, gele glijbaan dankjewel’.

Vrijwilliger Anne-Marie Janssen, die af en toe als toezichthouder werkt, speurt ook rond. “Ze hebben ze wel goed verstopt hè?”, zegt ze met een lach. “Ik kom hier al ongeveer twintig jaar. Toen mijn kinderen nog klein waren bijna elke dag.”

De attractie die vandaag in het middelpunt van de belangstelling staat, kent ze dan ook goed. “Hij is beeldbepalend. Ik vind het jammer dat ‘ie weg gaat, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. En het blijft gewoon een mooie speeltuin.”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen