9 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneSamenwerking in Peelland bij aanpak criminelen succesvol

Samenwerking in Peelland bij aanpak criminelen succesvol

De gezamenlijke aanpak van criminele activiteiten door de zes Peelgemeenten is succesvol. Dat blijkt uit de jaarrapportage ondermijning Peelland 2021.

Vorig jaar werden er in de Peelgemeenten 20 hennepkwekerijen opgerold, 45 aanhoudingen gedaan voor handel in harddrugs, 63 adresfraudes ontdekt, 72 milieuovertredingen gesignaleerd, 13 overtredingen dierenwelzijn opgevolgd en 7 brandgevaarlijke situaties geconstateerd. Daarnaast werden er 180 zogenoemde Bibob-onderzoeken ingesteld en 35 panden gesloten in verband met drugshandel en -productie of voorbereiding hiervan.

Ruim 400 overtredingen
Met als thema ‘Bovenop de Onderwereld’ pakten de gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren verschillende misstanden aan met onder meer de inzet van het Peelland Interventie Team (PIT) . Dat leverde vorig jaar bij 46 controleacties op 147 locaties in totaal 401 overtredingen op.

Achterover leunen
De aanpak van ondermijning is tot nu toe dus succesvol gebleken maar er kan niet achterover geleund worden, geeft burgemeester Blanksma aan die voorzitter is van Team Peelland: “Samenwerking tussen partijen staat bij de aanpak voorop. Dat blijft nodig als we met elkaar de criminele doelgroep, met van nature een groot aanpassingsvermogen, vaker te slim af willen zijn. De blijvende samenwerking past ook bij de ambitie die we met elkaar hebben om meer aan de voorkant van deze hardnekkige problematiek te komen.”

Criminele families
In Peelland richten de samenwerkende gemeenten zich onder andere op de aanpak van drugscriminaliteit en de inzet van het Peelland Interventieteam, dat optreedt bij vermoedens van misstanden. In 2021 lag de focus onder meer op het bestrijden van de drugsproblematiek in de binnenstad van Helmond en stond de aanpak van criminele familiestructuren centraal.

Bedrijventerrein
Ook willen de samenwerkende Peelgemeenten inzetten op bewustwording, vergroten van de meldingsbereidheid en preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Verder loopt er een pilot van twee jaar om illegale praktijken op bedrijventerrein Hoogeind in Helmond aan te pakken en is een soortgelijke pilot gestart in het buitengebied Gemert-Bakel.

Samenwerkende partijen
Het netwerk van samenwerkende partijen die strijden tegen de criminaliteit in Peelland groeit elk jaar. Zo werken de zes gemeenten in Peelland daarbij nauw samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie, OM, Belastingdienst, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), woningcorporaties, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Melden van criminaliteit
De gemeenten in Peelland ontvangen rechtstreeks meldingen die bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) binnenkomen. Daarbij blijft de tipgever volledig anoniem bij het melden van verdachte situaties of het vermoeden dat er in de buurt criminele activiteiten plaatsvinden. Melden kan bij M. op 0800-7000 maar ook bij de politie via 0900-8844 of bij het PIT op  0492-58 73 09 of via info@pitteam.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen