24.6 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneSamenwerking tussen gemeenten en woningbouwcorporaties in regio wordt voortgezet

Samenwerking tussen gemeenten en woningbouwcorporaties in regio wordt voortgezet

De succesvolle samenwerking tussen een aantal gemeenten en dertien woningbouwcorporaties in de regio die streeft naar sneller en goedkoper betaalbare en duurzame sociale huurwoningen bouwen, wordt voortgezet. Ook de Deurnese woningbouwvereniging Bergopwaarts nam deel aan het programma en is tevens betrokken bij de opvolger; WoonST 2.0.

Het eerste samenwerkingsproject leverde uiteindelijk meer dan 1000 woningen op in de Metropoolregio Eindhoven en negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven.

Snel en flexibel
Wethouder Suzan van de Goor van gemeente Waalre en voorzitter stuurgroep WoonST 2.0 is blij dat er ook komende jaren gezamenlijk wordt gewerkt aan nog meer betaalbare huurwoningen: “Deze samenwerking is essentieel om snel en flexibel aan de woningbouwopgave te kunnen voldoen. Die woningen zijn gewoon nodig.” De Eindhovense wethouder Mieke Verhees voegt daar aan toe: “Daarbij houden we ook rekening met duurzaamheid, door te kiezen voor circulair bouwen volgens ‘het nieuwe normaal’.”

De woningcorporaties hebben, onder begeleiding van adviesbureau Brink Groep, twee aanbestedingen opgesteld: één voor eengezinswoningen en één voor gestapelde woningen. Na een openbare selectiefase zijn bouwbedrijven Hurks en BAM Wonen geselecteerd als de partners voor WoonST 2.0. De twee bedrijven presenteerden vorige week tijdens de lancering van het nieuwe samenwerkingsproject hun plannen en visies.

Stap er bovenop
Commercieel directeur Jeffry Savelkoul van Zuid bij BAM Wonen zegt trots te zijn dat zijn bedrijf opnieuw is geselecteerd voor WoonST: “Om aan de gewenste versnelling te kunnen voldoen bundelen we de vraag, passen we conceptuele appartementen toe en denken we in bouwstromen. WoonST 2.0 gaat verder op de met WoonST 1.0 ingeslagen weg én doet er nog een behoorlijke stap bovenop.”

De ambitie van WoonST 2.0 is om 750 eengezinswoningen en 1.750 gestapelde woningen te realiseren in de periode tot ongeveer 2030. Betaalbaarheid en snelheid blijven volgens de samenwerkende gemeenten en corporaties de hoofddoelstellingen, met de toevoeging dat de milieu-impact vermindert moet worden. “Het programma introduceert meer verschijningsmogelijkheden, waardoor er ook meer variatie in bouwstijlen mogelijk is. Daarnaast zijn de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid doorgevoerd”, melden de samenwerkende partijen.

Duurzaam
Er komen meer woningen, van meer verschillende types, waarbij ook nog meer wordt gelet op duurzaamheid. “Dat laatste past helemaal bij de belofte BAM Wonen; Een duurzaam (t)huis voor iedereen! Met deze hernieuwde samenwerking en uitvoering van projecten geven we invulling aan de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’”, aldus Savelkoul van BAM Wonen.

“Met ons Da Vinci Green woonconcept hebben wij met onze bouwstenen gepuzzeld om te komen tot een optimale WoonST 2.0 oplossing. Als Eindhovens bedrijf staan wij met ons team en onze lokale partners klaar om betaalbare én duurzame woningen te bouwen in onze regio”, aldus commercieel directeur Koen Waijers van Hurks.

Foto: WoonST 2.0

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen