4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- DeurneSamenwerkingsovereenkomst moet zorgen voor Unesco-status van Geopark Peelhorst en Maasvallei

Samenwerkingsovereenkomst moet zorgen voor Unesco-status van Geopark Peelhorst en Maasvallei

Een aantal gemeenten in Oost-Brabant en Noord-Limburg hebben vorige week samen met Waterschap Aa en Maas een nieuw convenant voor de periode 2023-2025 ondertekend. Het doel hiervan is het verkrijgen van de Unesco Geopark-status voor het gebied Peelhorst en Maasvallei dat zich kenmerkt door een uniek ondergronds breukenstelsel.

Volgens de bestuurders biedt deze provinciegrens overschrijdende samenwerking ook kansen om op andere onderdelen belangrijke stappen te zetten. Als voorbeeld wordt NOVEX-gebied De Peel genoemd, waarvan de begrenzing overeenkomt met het gebied van Geopark Peelhorst en Maasvallei. In NOVEX-gebieden krijgen gemeenten, provincies en waterschappen vanuit de rijksoverheid een gezamenlijke opdracht om te komen tot een duurzame inrichting van die gebieden.

Cultureel erfgoed
Met de ondertekening van het Convenant Geopark Peelhorst en Maasvallei conformeren de Brabantse en Limburgse partijen zich aan de daarvoor benodigde meerjarige samenwerking. Daarnaast stimuleert het vooruitzicht op erkenning als Geopark, overheden, ondernemers en andere stakeholders om zich in te zetten voor bescherming van het landschap en cultureel erfgoed.

Ondergronds breukenstelsel
De samenwerking is volgens de partijen ook gericht op het zichtbaar maken van alles wat het ondergrondse breukenstelsel zo bijzonder maakt: “Dat doen we met nieuwe fiets- en wandelroutes, het herstel van wijst en peelvenen, het beschermen van de breuken in de ondergrond, de organisatie van lezingen, excursies en Webinars, het initiëren van lokale initiatieven en wetenschappelijk onderzoek.”

Uniek landschap
In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar mensen woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen.

Unesco-status
Het Geopark Peelhorst en Maasvallei is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hardmaken om de unieke waarden van dit gebied te behouden en op de kaart te zetten. Met zoals de samenwerkende partijen zelf aangeven; als kers op de taart een Unesco Geopark-status.

Meer informatie over het Geopark vind je op peelhorstenmaasvallei.nl.

Foto: Geopark Peelhorst en Maasvallei

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen