17.4 C
Deurne
dinsdag 8 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneScan QR-codes in de Peel en boswachters Lieke en Martijn vertellen over...

Scan QR-codes in de Peel en boswachters Lieke en Martijn vertellen over natuur en cultuur

De boswachters in de Peel krijgen regelmatig vragen over waarom de natuur hier zo bijzonder is en welke dieren er grazen in het gebied. Maar de natuurbeheerders kunnen natuurlijk niet altijd overal aanwezig zijn om bezoekers antwoorden te geven. Daarom staan er sinds deze week op verschillende plekken in de Peel bordjes met een QR-code. Als je die scant vertelt boswachter Lieke Verhoeven of haar collega Martijn je in één minuut van alles over uiteenlopende thema’s.

Van natuurherstel tot cultuurhistorie en van recreatie tot de ontstaansgeschiedenis komen aanbod in de filmpjes die je op je mobiele telefoon kunt bekijken. “Heel logisch dat je jezelf dingen afvraagt wanneer je door de natuur loopt. Op de meest gestelde vragen heb ik daarom, samen met collega Martijn, iets bedacht: De Peel in 1 minuut”, vertelt Verhoeven.

Bijzonder
Elk bordje verwijst met een QR-code naar een kort filmpje op YouTube met uitleg. Eén van de meest gestelde vragen gaat over de unieke eigenschappen van het natuurgebied. “De Peel is bijzonder om vele uiteenlopende redenen, dat is voor iedereen ook verschillend natuurlijk. Als ik het zou mogen opsommen: de combinatie van Europees beschermde natuur (Natura 2000), rijke cultuurhistorie en een grote betrokkenheid vanuit de omgeving”, zegt boswachter Lieke.

Ze legt uit dat het heel bijzonder is het dat je in de Peel door één van de laatste hoogveenlandschappen van Nederland kunt wandelen. En dat terwijl de sporen van de geschiedenis nog overal zichtbaar zijn, zoals de oude turfputten aan de rand van de Deurnsche Peel en de kanalen die werden gegraven tijdens de grootschalige turfwinning: “Dat vind ik persoonlijk een van de meest fascinerende aspecten van de Peel: Wanneer je het landschap leest, zie je zoveel meer dan je op het eerste gezicht denkt.”

Beschermd natuurgebied
In één van de filmpjes vertelt boswachter Martijn in zwartwit en de stijl van het Polygoon-journaal over het hoogveen dat van oorsprong een woest oer-landschap was en in de afgelopen eeuwen sterk is gevormd door de mens. “Gelukkig is de Peel nu een beschermd natuurgebied”, zegt Lieke Verhoeven.

Dat is volgens haar niet voor niks: “Zo is het hoogveenlandschap een thuis voor vele soorten vogels zoals de blauwborst, roodborsttapuit en de kraanvogel.” Deze laatste maakt al sinds jaar en dag gebruik van de waterrijke Peel tijdens de vogeltrek, maar de afgelopen twee jaar is er zelfs tot twee keer toe een kraanvogeljong geboren.

Maar er valt volgens de twee boswachters nog veel meer te zien de Peel, zoals de gladde slang, de heikikker en het ‘huppelende’ spiegeldikkopje: “Stuk voor stuk echte iconen van het hoogveen in de Peel.” Het spiegeldikkopje dankt zijn naam aan de ‘spiegeltjes’ op de buitenkant van de vleugels. Het kleine vlindertje komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor en de Peel is één van die gebieden.

Hieronder vind je twee van de filmpjes die je kunt bekijken als je tijdens je wandeling de QR-codes op de bordjes scant. Je kunt alle video’s van Lieke en Martijn bekijken op hun YouTube-kanaal.


Foto’s: Staatsbosbeheer/Marijke Vaes/Jan van der Kam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen