18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneSchaakvereniging Deurne speelt in op toename populariteit schaken

Schaakvereniging Deurne speelt in op toename populariteit schaken

Dankzij The Queen’s Gambit, een Netflix-serie uit 2020, en de toename van het aantal schaaktafels in openbare ruimten, wint de schaaksport de laatste jaren aan populariteit. De Schaakvereniging Deurne speelt hierop in door het organiseren van open avonden.

Inmiddels zijn er vier avonden geweest en houdt de vereniging donderdag 2 mei de laatste van dit seizoen. “Het doel is om mensen kennis te laten maken met onze club. Zo kunnen ze ervaren wat het inhoudt om te spelen in clubverband”, licht secretaris Kees van Hooidonk toe.

Fanatiekelingen en recreanten
Een van de voordelen voor leden is dat ze kunnen deelnemen aan diverse competities, als ze dat willen. “Wij hebben fanatieke leden, die gaan voor het clubkampioenschap, maar ook schakers die voor de gezelligheid elke week een potje komen spelen.”

Deelname Schaakvereniging Deurne aan Koningsdag 2023.

De vereniging heeft een afvaardiging van vier volwassen leden die meedoen aan de avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond (NBSB). Daarnaast zijn er enkele jonge leden die deelnemen aan de Peelcup, een regionaal jeugdtoernooi.

“Ons jongste lid is 8 jaar, de oudste is 78. Het aantal jeugdleden is in twee jaar tijd met vijftig procent toegenomen. Dat zegt wel iets over de stijgende interesse in schaken.”

Jong en oud
Speciaal voor die jeugd is op donderdagavond, de vaste speelavond, het eerste uur ingericht. De jonge spelers krijgen dan een half uur les en gaan daarna een half uur spelen. Om 20.15 uur starten de volwassen leden in wijkhuis D’n Houten Hoek, het thuishonk van de club.

“We organiseren regelmatig activiteiten voor de jongeren, zoals verkleed schaken met carnaval en het Generatieklooftoernooi.” Dat laatste vindt weer plaats op 16 mei. Jeugdleden nemen dan een van hun (groot)ouders mee om samen een koppel te vormen. Ze spelen tegen andere koppels van de vereniging.

Deelnemers aan carnavalsschaak bij Schaakvereniging Deurne.

Voor de begeleiding van de jeugd zoekt de schaakvereniging overigens nog vrijwilligers. Die hoeven geen schaakervaring te hebben. Alle handjes zijn welkom, ook voor het maken van de nieuwsbrief bijvoorbeeld, geeft Van Hooidonk aan.

Start nieuwe seizoen
Van juni tot september heeft de club een zomerstop. Daarna start het nieuwe seizoen met een ledenvergadering waarbij de plannen voor de komende tijd bekendgemaakt worden.
“We gaan in ieder geval weer toernooien organiseren, ook voor niet-leden. Daarnaast willen we schaakles geven aan volwassenen die de beginselen machtig zijn, mits er voldoende aanmeldingen voor zijn. Met onze deelname aan de regionale competities gaan we ook gewoon door.”

Wie een kijkje wil komen nemen bij Schaakvereniging Deurne is op 2 mei om 20.15 uur van harte welkom in D’n Houten Hoek aan de Haydnstraat 30.

Foto’s: Pexels/Schaakvereniging Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen