In het laatste weekend van februari barst het carnaval in Deurne weer los. Het volksfeest bezorgt veel mensen vreugde en plezier. Ook dit jaar slaan de carnavalsverenigingen, gemeente en politie opnieuw de handen ineen om overlast en gevaarlijke situaties met carnavalswagens te voorkomen. Vorig jaar is er voor het eerst strenger toezicht geweest. Dit is als positief ervaren. Het doel is om ook dit jaar het carnaval goed te laten verlopen.
In 2015 kregen de gemeente, politie en de carnavalsverenigingen nog tientallen klachten binnen over met name jongeren die met carnavalswagens en platte wagens buiten de optochten om door de dorpen reden. Zij veroorzaakten (geluids)overlast en gevaarlijke verkeerssituaties. Vorig jaar is er daarom strenger toezicht gehouden. Het aantal klachten liep toen terug tot bijna nul.
Gevaarlijke situaties en overlast voorkomen
De carnavalsverenigingen hebben voor de optocht een evenementenvergunning gekregen. De voorschriften uit de vergunning zijn opgenomen in de reglementen van de verenigingen. Hiermee moeten gevaarlijke situaties en overlast worden voorkomen. Deelnemers aan de optocht die zich niet aan de regels houden, kunnen door de carnavalsvereniging uit de optocht worden gezet. Vanuit veiligheidsoogpunt mogen er buiten een optocht of evenement geen mensen op carnavalswagens, platte wagens en aanhangers vervoerd worden.
Kans op flinke boete
Als deelnemers met hun carnavalswagen door de organisatie uit de optocht worden gezet, dan ontvangen zij van de gemeente een brief waarin staat dat het voertuig binnen 30 minuten verwijderd moet zijn. Dit geldt ook als ze zich buiten een optocht in Deurne ophouden met mensen op de wagen. Geven zij geen gehoor aan deze oproep, dan is er kans op een flinke boete. Deze bedraagt € 5.000 per uur, met een maximum van € 10.000. Verder kan de politie maatregelen treffen, onder andere op het gebied van alcoholgebruik, personen in of op aanhangwagens en geluidsoverlast. Bij herhaaldelijke overtredingen, kunnen de gemeente en de politie besluiten om het voertuig in beslag te nemen.
Voor iedereen een leuk feest
Burgemeester Hilko Mak: “We realiseren ons dat het stevige maatregelen zijn, maar afgelopen jaar hebben we gezien dat dit werkt. De carnavalsverenigingen, gemeente en politie willen niet meer terug naar een situatie als in 2015, toen tientallen mensen overlast ondervonden van de wagens en er meer dan eens gevaarlijke situaties ontstonden, door jongeren die midden in het verkeer van de wagens springen of erop klimmen. Ik reken op ieders gezond verstand. Dan hoeven we helemaal geen boetes uit te delen en blijft carnaval voor iedereen een leuk feest.”