5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneScherpere regels voor activiteiten in natuur; ‘Verstorend voor planten en dieren’

Scherpere regels voor activiteiten in natuur; ‘Verstorend voor planten en dieren’

Als je bepaalde activiteiten organiseert in bijvoorbeeld het Zandbos, de Bikkels of Mariapeel, kan het zijn dat je daar voortaan toestemming voor moet vragen aan Natuurmonumenten en een financiële bijdrage moet doen aan de natuurbescherming. Ook mag je volgens de nieuwe regels niet met meer dan drie honden de natuur in en is het verstrooien van as verboden.

Steeds meer mensen in Nederland willen genieten van een groene omgeving en dat kan volgens Natuurmonumenten verstorend zijn voor planten en dieren. Die wil daarom nu met duidelijke huisregels de druk op de natuur verminderen.

Mooiste plekjes
De natuurbeschermingsorganisatie merkt dat natuur en cultureel erfgoed in toenemende mate schade van bezoekers oplopen: “Denk aan spelende honden die dassenburchten verstoren. Of workshops, influencers en sportgroepen die van het pad af gaan voor ‘de mooiste plekjes’, maar daarmee broedende vogels veel stress bezorgen of planten vertrappen.”

Wandelen en fietsen op de daarvoor bestemde paden blijft voor iedereen vrij, maar niet alle andere activiteiten kunnen volgens Natuurmonumenten altijd of overal. Zo moeten organisatoren van evenementen en (sport)activiteiten toestemming vragen, mag een bezoeker maximaal drie honden bij zich hebben en is as verstrooiing niet meer toegestaan.

Grote impact
“We begrijpen dat het wennen is, als je activiteiten die je al jaren in de natuur hebt georganiseerd, ineens geld kosten of niet meer mogelijk zijn. Maar natuurrecreatie is nooit vrijblijvend geweest. De impact van recreatie op de natuur kan groot zijn. Het beheer van natuurgebieden kost veel geld en tijd”, zegt boswachter Jowien van der Vegte.

Ook voor filmopnamen, fotoshoots en trouwreportages moet je voortaan toestemming vragen. “Natuur is een geliefd decor en onderwerp voor filmopnamen en fotoreportages. Natuurmonumenten begrijpt dat als geen ander. Onder bepaalde voorwaarden staat Natuurmonumenten positief ten opzichte van het maken van foto- of filmopnames in de gebieden. Wel heb je er toestemming voor nodig van de boswachter”, aldus Natuurmonumenten.

Drones
Zelfs iets als het plukken van veldbloemen lijkt misschien onschuldig, maar mag niet. “Wildplukken kan gevolgen hebben voor de natuur en is daarom niet toegestaan in gebieden van Natuurmonumenten.” Hetzelfde geldt voor zoeken met een metaaldetector of magneetvissen. Ook het gebruik van drones is niet toegestaan, hoe mooi de plaatjes vanuit de lucht ook kunnen zijn. Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones, maar Natuurmonumenten vindt het gebruik van drones in natuurgebieden ongewenst.

Natuurlijk is een natuurbezoek gezond en geeft het rust, daarom wil de organisatie dat voor zoveel mogelijk mensen mogelijk blijven maken. Daarbij staat natuurbescherming wel altijd op de eerste plaats voor Natuurmonumenten. Boswachters weten volgens hen het beste wat er wel en niet (meer) kan in hun natuurgebied: “Daarom beoordelen zij of een activiteit mag plaatsvinden en zo ja, onder welke voorwaarden en welke bijdrage er wordt gerekend”, meldt Natuurmonumenten. Betalen voor natuurrecreatie is overigens niet nieuw. Mensen die in gebieden van Natuurmonumenten komen mountainbiken, kopen al jaren een vignet. Daarnaast kan de organisatie rekenen op bijdragen van haar ruim 900.000 leden.

Meer ruimte
Natuurmonumenten pleit ervoor dat de provincies, tegelijk met grote herstelprojecten, het tekort aan recreatieruimte oplossen, zodat mensen voor een frisse neus, rondje hardlopen of wandeling met de hond niet alleen in vaak kwetsbare natuurgebieden terecht kunnen. Vooral in en om steden en dorpen moet meer aantrekkelijke en toegankelijke ruimte voor recreanten en sporters komen als het aan Natuurmonumenten ligt.

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is het belangrijk dat er snel verandering komt, omdat het niet goed gaat met de natuur: “Grote problemen als klimaatverandering, droogte, slechte waterkwaliteit en stikstofdepositie laten het natuurlijk systeem wankelen. De biodiversiteit neemt af en soorten dreigen te verdwijnen. Om het tij te keren, moet de komende decennia het landelijk gebied worden aangepakt en ontstaan er grote kansen voor een natuurrijker Nederland.”

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen