24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneScholieren maken kennis met het leven op de boerderij; ‘Weten niet waar...

Scholieren maken kennis met het leven op de boerderij; ‘Weten niet waar hun voedsel vandaan komt’

Om scholieren bewust te maken van wat er allemaal op een boerderij gebeurt, doen verschillende agrariërs in de regio mee aan de Week van Klasseboer. Hierbij krijgen de leerlingen speciale voedingslessen onder de noemer ‘Restaurant Klasseboeren’, waarbij ze in een pop-up restaurant leren waar hun eten op het bord vandaan komt.

Boer Henk Kerkers uit Deurne is voorzitter van de Klasseboeren; een organisatie van 69 agrarische ondernemers die zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland en kinderen verschillende dingen leren over het leven op de boerderij. Samen ontvingen de Klasseboeren vorig jaar 11.700 scholieren, verspreid over 517 schoolklassen.

Ontdekkingstocht
Zo’n boerderijles hoort wat betreft Henk Kerkers standaard in het onderwijsaanbod: “Ieder kind gun je een ontdekkingstocht op de boerderij, op zoek naar waar ons voedsel vandaan komt.” Bij hem kunnen de kinderen deze week ontdekken wat Kerkers allemaal verbouwt in zijn groentetuin van Bijzonder Brabants in Deurne. Voor de leerlingen die een kijkje komen nemen, had boer Henk al wat hapjes klaarstaan: geen petit fourtjes maar gezonde Petit Boertjes. Ook lagen er verschillende opdrachten klaar voor de kinderen, die ze in de groentetuin en bij de boerderij van Kerkers uit moesten voeren.

Mooie aanvulling
De Klasseboeren hebben de ambitie om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken ze speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis. Belangrijk dat hier zoveel mogelijk aandacht voor komt, vindt boer Henk: “Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Na een boerderijles weten de kinderen dit voortaan wel en kunnen ze de boer niet meer missen. Het is een mooie aanvulling op de theorie in de klas. Door de praktijk te laten zien, verbreden leerlingen hun leerervaring”.

De Week van de Klasseboer duurt nog tot en met vrijdag 9 juni. Meer informatie vind je op klasseboeren.nl.

Foto’s: Klasseboeren

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen