25.9 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneHorst aan de Maas trekt 3,4 ton uit voor realisatie van zes...

Horst aan de Maas trekt 3,4 ton uit voor realisatie van zes huurappartementen in klooster Griendtsveen

Het college van gemeente Horst aan de Maas wil 340.000 euro bijdragen aan de herontwikkeling van het klooster in Griendtsveen, waarin zes sociale huurappartementen moeten komen voor starters en senioren.

Het gebouw dat al sinds 2018 leegstaat, leent zich volgens de Limburgse gemeente prima om enerzijds een Rijksmonument weer in de oude staat terug te brengen en anderzijds te zorgen voor betaalbare woningen voor de inwoners van Griendtsveen.

Prachtig monument
“Na goede gesprekken met de parochie en het dorp gaan we daar samen met Woonwenz een succes van maken. Om woningen te realiseren en een prachtig monument te kunnen behouden, investeren we als gemeente maximaal 340.000 euro in de kosten, zodat ook op deze prachtige plek inwoners van Griendtsveen een fijn thuis kunnen vinden”, zegt wethouder Roy Bouten van gemeente Horst aan de Maas.

Verkoop
Ook het bestuur van parochiefederatie Horst-Sevenum staat positief tegenover de plannen voor de zes appartementen en heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van het klooster aan woningcorporatie Woonwenz uit Venlo. Met deze overeenstemming voor verkoop heeft het bisdom ingestemd. De corporatie wil het ‘kloosterproject’ realiseren en de appartementen naderhand verhuren.

Louis Kooken
Het voormalig klooster met gasthuis werd in 1903 gebouwd en is een ontwerp van architect Louis Kooken uit Eindhoven. Hij was gemeentearchitect van de lichtstad, maar ontwierp ook projecten in omliggende gemeenten. Kooken is verantwoordelijk voor het ontwerp van een groot aantal gebouwen in Griendtsveen.

Leefbaarheid
De dorpsraad is blij dat ze samen met de Parochieraad en Stichting ‘Het Klooster’ nu steeds dichterbij hun doel komen. Naast de voordelen als restauratie van het Rijksmonument en nieuwe woningen in het dorp, is de herontwikkeling volgens de raad ook belangrijk vanwege het positieve effect op de leefbaarheid in Griendtsveen.

Restauratiesubsidie
“De benodigde notariële akten worden opgemaakt zodat de nieuwe eigenaar Woonwenz de restauratiesubsidie als de ‘wiedeweerga’ kan gaan aanvragen en een andere provinciale subsidie onder de regeling stimulering wonen. Deze subsidies zijn nog wel van cruciaal belang voor het doorgaan van het project”, leggen de dorpsraadleden uit.

Start na bouwvakvakantie
De gemeenteraad van Horst aan de Maas neemt dinsdag 11 juli definitief besluit over de bijdrage van 340.000 euro aan het project. “Als een en ander met enige voortvarendheid zijn beslag krijgt, is nu voorzien dat nog dit jaar na de bouwvak met de werkzaamheden begonnen kan worden. De uitvoering zal ongeveer één jaar in beslag nemen”, meldt Dorpsraad Griendtsveen.

Foto’s: BOEi

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen