24.6 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneSchrijver Mark Stokmans presenteert nieuwe roman Spiegeldagen in Bibliotheek Deurne

Schrijver Mark Stokmans presenteert nieuwe roman Spiegeldagen in Bibliotheek Deurne

De bibliotheek in Deurne heeft donderdag 13 juni Mark Stokmans als gast voor een lezing over zijn nieuwste boek Spiegeldagen. Het is de tweede roman van de schrijver en vormt samen met zijn eerste boek Land van echo’s een tweeluik over de familie Kruijssen en de Alqueria del Moro in Spanje.

Stokmans heeft zelf een sterke band met het land van de tapas en flamenco. Toen Mark jong was, emigreerden zijn grootouders naar Spanje. Sinds die tijd bracht hij er vrijwel elke zomer door en verankerde zo de geschiedenis, het landschap, de taal en de mensen in zijn DNA. De schrijver werd in 1975 geboren en woonde als kind van een expat van zijn zesde tot elfde jaar in Peru. Hij studeerde algemene letteren met als specialisatie Latijns-Amerikastudies en internationale betrekkingen

Familiehuis
Bij de lezing in de bibliotheek in Deurne vertelt hij over zijn leven en de twee romans die hij schreef. Ook gaat hij in op het verhaal in Spiegeldagen over Ruben Kruijssen die drie jaar na het overlijden van zijn opa en de verdwijning van diens vrouw Pepa de opdracht krijgt om de Alquerías, het familiehuis in Spanje, te verkopen. Hij werkt op dat moment tegen wil en dank als makelaar in Utrecht besluit af te reizen naar het zuiden.

Als Ruben eenmaal in de streek van zijn jeugd terug is, komen er vele herinneringen boven. Waarom wordt er nog steeds gezwegen over de rol van zijn opa Herman in de Spaanse Burgeroorlog? Hoe kwam Pepa in Hermans leven en waarom was haar liefde zo belangrijk voor hem en voor hun nazaten? Hoe goed kende Ruben haar eigenlijk? En waarom is zij verdwenen?

In de maanden dat Ruben in de Alquería is, dringt het tot hem door hoe belangrijk zijn eigen kijk op het familieverhaal is en waar zijn hart ligt. Maar om de waarheid over het verleden te kennen, en te weten wat met de Alquería te doen, moet hij Pepa vinden. “Spiegeldagen gaat ook over hoe we ons verhouden tot het verleden – zeker als dat verleden pijnlijk is – wat ons opgedrongen wordt door onze eigen herinneringen maar ook die van anderen en ook hóe we eigenlijk kiezen te herinneren”, legt Stokmans uit.

Het is een roman waarin verleden en heden elkaar afwisselen: het verhaal van Ruben’s worsteling en oma Pepa’s levensverhaal. Het boek is op een bepaalde manier verweven met de eerste roman van Stokmans: Land van echo’s. Toch kun je beide boeken volgens de auteur ook prima los van elkaar lezen: “Spiegeldagen is een fascinerende roman over de grijstinten van de geschiedenis, over nieuwe generaties die moeten omgaan met het verleden van hun voorouders en die toch ook hun eigen weg moeten zien te vinden.”

De lezing door Mark Stokmans vindt op donderdag 13 juni van 19.30 tot 20.30 uur plaats in Bibliotheek Deurne in het Huis voor de Samenleving. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is 7,50 euro. Meer informatie en tickets vind je op bibliotheekhelmondpeel.nl.

Foto: Mark Stokmans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen