De naam van de gemeente Deurne viel donderdag regelmatig in het debat van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer. De situatie in onze gemeente is mede door de aandacht in de driedelige documentaire reeks van Zembla het voorbeeld geworden van welke problemen de huidige Wet geurhinder en veehouderij veroorzaakt voor burgers, boeren en lokale bestuurders.
Tijdens het debat overhandigde Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 een aantal hartenkreten van inwoners van Deurne aan staatssecretaris Vivianne Heijnen en waren er kritische vragen van de Kamerleden over hoe de situatie in de gemeente Deurne heeft kunnen ontstaan. Eva van Esch van de Partij van de Dieren wilde van de staatssecretaris weten ‘waarom het niet werkt in Deurne’: “Waarom is er in de afgelopen anderhalf jaar tijd in bijvoorbeeld de gemeente Deurne geen gebruik gemaakt van de Crisis- en herstelwet?”
‘Wij snappen dat ook niet’
Heijnen gaf aan dat daarover nog niet precies duidelijk is wat de oorzaak is: “Het punt is dat wij heel goed willen weten waarom ze het niet gebruiken. Want wij snappen dat zelf namelijk ook niet helemaal. Dus dan is het belangrijk dat je daar met elkaar het gesprek over hebt. Ik denk dat u dadelijk in de nazit nog even aan de wethouder kunt vragen waar voor hem precies de pijnpunten zitten”, waarmee de staatssecretaris doelde op Marinus Biemans die gisteren op de publieke tribune zat tijdens het debat in Den Haag.
Signaal uit Deurne
De wethouder vroeg zich via Twitter voorafgaand aan de bespreking af: “Komt ons signaal uit Deurne over de manco’s van de Wet Geurhinder en Veehouderij dan eindelijk over in de Tweede Kamer? Ontzettend benieuwd naar het debat vandaag met Vivianne Heijnen.” Met die samenwerking tussen de staatssecretaris en de gemeente lijkt het nu wel goed te komen, gezien de beloften die zij onlangs deed.
Samen oppakken
Heijnen: “Ik heb tijdens het werkbezoek in Deurne toegezegd om te kijken naar praktijkgevallen waarin het schuurt, de regelgeving en of die volstaat. Het contact met de gemeente stelt mij in de gelegenheid om uit eerste hand in de praktijk te ervaren hoe door gemeenten, omwonenden en veehouderijen wordt gekeken naar de materie. Met de gemeente Deurne zijn hierover gezamenlijke afspraken gemaakt.” Ook wethouder Biemans staat positief tegenover deze werkwijze: “Wat ons betreft pakken we dit samen op.”
Hoger beroep
Wat donderdag bij een aantal Kamerleden in het verkeerde keelgat schoot, is dat de Staat in hoger beroep wil gaan tegen een recente rechterlijke uitspraak over stankoverlast van intensieve veehouderijen waaronder in Deurne. Staatssecretaris Heijnen legde uit dat ze een oordeel wil van een hoger rechtscollege over de geconstateerde schending van het Europees verdrag voor de rechten van de mens en over de manier van normering van de geurbelasting.
Niet voldoende beschermd
GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 willen nu via een motie staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat oproepen om af te zien van het hoger beroep. De rechtbank in Den Haag oordeelde op 14 september dat de Staat haar burgers niet voldoende heeft beschermd tegen stankoverlast door veehouderijen.
Lees ook: Staatssecretaris gaat geurhinderwet opnieuw evalueren na onderzoek Zembla in Deurne
Bekijk hieronder het volledige commissiedebat van donderdag 10 november.
Foto: Tweede Kamer