10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneSlecht gesteld met biodiversiteit in Deurne volgens onderzoek naar unieke planten- en...

Slecht gesteld met biodiversiteit in Deurne volgens onderzoek naar unieke planten- en diersoorten

Het aantal unieke soorten planten, paddenstoelen en dieren in de gemeente Deurne is volgens een onderzoek van thuisstudieplatform Laudius erg laag in verhouding tot andere gemeenten. In Deurne werden slechts negen unieke planten- en diersoorten per vierkante kilometer waargenomen, tegenover 38 in een gemiddelde Nederlandse gemeente.

Voor de analyse van de biodiversiteit per gemeente heeft de organisatie van de afgelopen 70 jaar bijna 75 miljoen naoorlogse (1946 – 2022) waarnemingen in Nederland onderzocht van de Global Biodiversity Information Facility. Ook werden bronnen als Waarneming.nl, NL BIF en Nederlandsesoorten.nl gebruikt voor duiding en verificatie.

Grote verschillen
De gegevens laten zien welke planten- en diersoorten het vaakst worden waargenomen in ons land en waar. Het onderzoek maakt inzichtelijk in welke gemeente je de meeste unieke of beschermde diersoorten, plantensoorten, paddenstoelen kunt spotten. Daarbij valt op dat er grote verschillen zijn per gemeente.

Bovenaan in de lijst staat de Noord-Hollandse gemeente Bergen met 93 unieke waargenomen soorten per vierkante kilometer. Ook de Utrechtse Heuvelrug (79) en de gemeente Den Haag (77), Rotterdam (77) en Wageningen (76) vallen op met relatief veel soorten planten en dieren.

Onderaan de lijst
In onze regio komt alleen Venray in de buurt van die aantallen met 85 unieke planten- en diersoorten per vierkante kilometer. Met ruim de helft minder of nog lagere aantallen volgen Asten (40), Peel en Maas (36), Horst aan de Maas (25), Someren (24), Helmond (23) en Gemert-Bakel (20). Onderaan de lijst bungelt Deurne met 9 unieke waargenomen soorten per vierkante kilometer.

Voor het onderzoek werden ook de gegevens gebruikt van de landelijke dier- en planten tellingen die op meerdere momenten per jaar worden gehouden, zoals de Nationale tuinvogeltelling, Nationale bijentelling, Nationale tuinvlindertelling, Vleermuistuintelling, de Eindejaars plantenjacht en de Nationale tuintelling.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen