17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneStaking ziekenhuispersoneel Elkerliek; donderdag 16 maart alleen spoedeisende hulp

Staking ziekenhuispersoneel Elkerliek; donderdag 16 maart alleen spoedeisende hulp

Door een staking van het personeel in het Elkerliek ziekenhuis zullen alle locaties in Deurne, Helmond en Gemert op donderdag 16 maart gesloten zijn voor planbare zorg. Het ziekenhuispersoneel draait die dag zondagdiensten waardoor er geen reguliere behandelingen kunnen plaatsvinden. Bij de spoedeisende hulp en verpleegafdelingen wordt op de stakingsdag wel gewoon gewerkt.

De stakende ziekenhuismedewerkers houden de actie omdat ze zich in de steek gelaten voelen door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Als het aan de NVZ ligt gaan de medewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.

Loonsverhoging
De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar plus 100 euro. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen.

‘Uittocht tegengaan’
Er moeten volgens de vakbonden goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd. Ook willen ze dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: “We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.”

Toespraken
De zondagsdiensten starten 16 maart om 08.00 uur met een gezamenlijke aftrap in de verschillende ziekenhuizen. Er zijn gedurende de dag diverse activiteiten die verschillen per locatie. Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers. In totaal doen 64 locaties van de verschillende ziekenhuizen in Nederland mee met de landelijke staking. Het aantal afdelingen varieert per ziekenhuis. Afspraken die op 16 maart gepland stonden, worden verzet.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen