De stichting Behoud Willibrorduskerk viert zondag 4 juni haar 25-jarig bestaan met een jubileumconcert. Hierbij vinden in de Deurnese kerk optredens plaats van Ien Bouwmans en Bert Augustus, gospelkoor B-Light uit Bakel en the Gentlemans Agreeband. Aansluitend wordt de wisseltentoonstelling Van Tafel tot Altaar geopend door pastoor Hedebouw en is er een presentatie van de animatiefilm van Jan Louwers over de verschillende bouwfasen van de Willibrorduskerk.
Al sinds 1998 zet de dit jaar jubilerende stichting zich in voor fondsenwerving waarmee de restauratie van het monumentale kerkgebouw gerealiseerd kan worden. Verder regelen de de leden de seizoen-openstelling met tentoonstellingen in de kerk en verzorgen zij de organisatie van de concertcyclus.
Ger Achterberg
Bestuurslid van de rechtsvoorganger van de Parochie Heilige Willibrord Deurne, Ger Achterberg nam het initiatief om de Stichting Behoud St. Willibrorduskerk op te richten. De kerk in het centrum stond 25 jaar geleden voor een noodzakelijke restauratie, waarvoor fondsen geworven moesten worden. De middelen van de parochie waren onvoldoende om dit op eigen kracht te kunnen financieren.
Smitsorgel
Er werd een aparte stichting in het leven geroepen een dergelijke organisatie meer mogelijkheden heeft dan een kerkelijke instelling bij het doen van een beroep op fondsen te doen of om subsidies te verkrijgen. “In de 25 jaren zijn onder andere de glas in lood ramen gerestaureerd, de grafkelder en gewelven toegankelijk gemaakt en als parel op de kroon is het monumentale Smitsorgel in ere hersteld”, zegt de stichting. Al die werkzaamheden hebben behoorlijk wat gekost; iets dat de kerk niet zonder hulp van buitenaf had kunnen bekostigen. De restauratie van de kerk heeft in de periode van 2000-tot 2005 1.415.000 euro gekost en de orgelrestauratie in de periode 2008 tot 2011 was nog eens 580.000 euro nodig.
Fusie
Ook moest de stichting er zorg voor dragen dat het historische rijksmonument St. Willibrorduskerk Deurne-Centrum behouden zou blijven voor de Deurnese gemeenschap, onafhankelijk van de eigenaar of gebruiker van het gebouw. Dat had te maken met de situatie in 1998; de Deurnese parochies stonden aan de vooravond van samenwerking in een pastorale eenheid, vooruitlopend op waarschijnlijk een fusie. Er was een tekort aan voorgangers, het kerkbezoek liep terug, net als het aantal vrijwilligers en de financiële bijdragen. Maar tegelijkertijd liepen de kosten op en moest er gedwongen worden gekeken naar de toekomst van de parochies.
Eredienst
“In dat proces was het sluiten, het aan de eredienst onttrekken en eventueel afstoten van kerken niet uit te sluiten en was evenmin zeker dat de St. Willibrorduskerk van Deurne-Centrum de centrale parochiekerk zou worden. Daarom leek het verstandig de fondsenwerving los te koppelen van de actuele eigenaar/gebruiker van het monument”, vertellen de leden van de stichting.
Fusies
Ondertussen hebben door de jaren heen twee fusies plaatsgevonden. In 2007 het samengaan van de vijf parochies van de kern Deurne, gevolgd door de fusie in 2015 van de parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden. Daarbij werden ook drie kerken aan de eredienst onttrokken. De St. Willibrorduskerk Deurne-Centrum is sindsdien de centrale parochiekerk.
Van Tafel tot Altaar
Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 4 juni in de Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne en begint om 15.00 uur. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Lucie Martijn van de Stichting Behoud Willibrorduskerk. Aansluitend verzorgen Ien Bouwmans & Bert Augustus muziek uit het klassieke genre en wordt de tentoonstelling Van Tafel tot Altaar geopend. Na de pauze is er een optreden van Gospelkoor B-Light uit Bakel en wordt de film over het ontstaan van de kerk toegelicht door Jan Louwers. De middag wordt afgesloten met muziek van The Gentlemans AgreeBand. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.
Foto: Stichting Behoud Willibrorduskerk