11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneSuccesvol jaar De Wieger; Deurnes museum ontvangt 10.000ste bezoeker

Succesvol jaar De Wieger; Deurnes museum ontvangt 10.000ste bezoeker

Het gaat goed met het aantal bezoekers van Museum De Wieger in Deurne. Afgelopen dinsdag werd de 10.000ste bezoeker van dit jaar ontvangen. Mevrouw Anne-Marie Ligtvoet uit Den Bosch werd door museumdirecteur Katjuscha Otte begroet met een boeket bloemen. Het museum hoopt op een eindspurt aan het einde van dit jaar om zo het bezoekersaantal van 2019 te overtreffen.

De Wieger heeft in de afgelopen tijd ingezet op verhoogde zichtbaarheid en stijgende bezoekersaantallen. “Dankzij aansprekende tentoonstellingen die inwoners van Deurne en ver daarbuiten (inmiddels uit het hele land) trekken en activiteiten voor jong en oud, van rondleidingen tot een kinderatelier, biedt het museum een substantiële meerwaarde op cultureel, maatschappelijk en economisch gebied voor de gemeente en de regio. Een meerwaarde die zeker nog verder uitgebouwd kan worden”, laat de directie van De Wieger weten.

Druk bezocht
Door de nasleep van corona was het in de eerste helft van 2022 relatief rustig in het museum, maar door het succes van de tentoonstelling Vrouwenpalet wist het museum dit in de tweede helft van het jaar goed te maken. “Al snel kwamen veel mensen de tentoonstelling bezoeken en deelnemen aan haar begeleidende educatie- en podiumactiviteiten. Ook de instaprondleidingen die De Wieger sinds kort organiseert werden druk bezocht”, meldt het museum.

Vrouwelijke kunstenaars
Het feestelijke moment dat de 10.000ste bezoeker werd ontvangen, vond ook plaats tijdens de populaire tentoonstelling Vrouwenpalet die nog tot en met 20 november te zien is. Dit is een expositie die in samenwerking met Museum Drachten is opgezet en waarbij het werk van vierentwintig vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars centraal staat. Aan de hand van de werken is te zien hoe zij zich toelegden op moderne stromingen zoals het expressionisme, kubisme, sociaal realisme, nieuwe zakelijkheid en abstract expressionisme. Daarnaast is er aandacht voor hun verhaal. Naar voren komt hoe deze vrouwen de durf hadden om zich te onderscheiden, hoe ze zich staande moesten houden in een door mannen gedomineerde kunstwereld en voor welke moeilijke keuzes zij kwamen te staan.

1300 leerlingen
Dit jaar brachten in het kader van de tentoonstelling Vrouwenpalet ook 60 schoolklassen uit groep 1 t/m 4 van veertien basisscholen uit de gemeente Deurne een bezoek aan De Wieger. Meer dan 1300 leerlingen kregen les over vrouwelijke superhelden. Ze werden voorgelezen over avontuurlijke meiden, er werd ‘gekletst’ met kunstwerken en daarna gingen ze, omgetoverd tot échte superhelden, op de foto. De foto’s worden verzameld en de origineelste worden later tentoongesteld.

Eeuwfeest
Dit jaar bestaat het markante pand van De Wieger 100 jaar. Een eeuw geleden liet dokter-schilder Hendrik Wiegersma een statig woonhuis met praktijk en atelier bouwen. Inmiddels is het een rijksmonument vol historie dat nu in gebruik is als museum. Het ‘Eeuwfeest voor een monument’ wordt nog tot eind 2022 gevierd met diverse activiteiten.

Foto: WenD-sign

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen