12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneVerkenning onderzoeksboring voor aardwarmte in omgeving Deurne gestart

Verkenning onderzoeksboring voor aardwarmte in omgeving Deurne gestart

In onder meer de gemeente Deurne is een zoekgebied vastgesteld waar een onderzoeksboring plaats zou kunnen vinden voor het winnen van aardwarmte. Het gebied ligt in het noorden van de gemeente Deurne en beslaat ook delen van de gemeenten Gemert-Bakel en Venray.

Dat er nu een zoekgebied is aangewezen, betekent nog niet dat er hier ook daadwerkelijk een boring plaats gaat vinden. Hiervoor wordt in samenwerking met lokale overheden bekeken wat de haalbaarheid van een boring is en wat een mogelijk goede locatie hiervoor is. Het onderzoek wordt gedaan door organisaties EBN en TNO die met een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het zogeheten SCAN-programma uitvoeren.

Data verzamelen
Hiervoor is de ondergrond in onze regio al eerder onderzocht tijdens de landelijke seismische campagne om data te verzamelen voor de toekomstige toepassing van aardwarmte. Om de potentie van deze energiebron nog beter te kunnen onderzoeken wil SCAN in de omgeving van Deurne nu ook een onderzoeksboring uitvoeren.

Meerdere aardlagen
SCAN vindt dit gebied interessant omdat hier meerdere aardlagen aanwezig zijn, waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. “Een boring op een strategisch gekozen locatie kan daarom informatie opleveren voor een veel groter gebied. Zo kan een boring hier niet alleen informatie opleveren over de directe omgeving maar ook voor delen van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Gelderland en Utrecht”, geeft de gemeente aan.

Informatiebijeenkomst
De precieze locatie voor de proefboring ligt bij voorkeur niet in een gebied met dichte bebouwing. “Er wordt rekening gehouden met veiligheid, water, natuur en archeologische en landschappelijke waarden. Mocht een proefboring plaatsvinden, dan wordt er vooraf nog een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners”, legt de gemeente uit. Het boren zelf duurt enkele weken, de werkzaamheden hieromheen duren ongeveer zes maanden. Na afronding van de boorwerkzaamheden en metingen worden alle installaties verwijderd en wordt de locatie teruggebracht in de originele staat.

Duurzame energiebron
Aardwarmte is een duurzame energiebron, die op termijn mogelijk ruim twee miljoen woningen in Nederland van warmte kan voorzien. Nederland werkt hard aan het halen van de klimaatdoelstellingen en wil graag ook minder afhankelijk worden van binnen- en buitenlands aardgas. “Mogelijk opent dit de weg voor toekomstige toepassing van aardwarmte in dit gebied. De SCAN-boring zelf is alleen bedoeld voor het verzamelen van data en zal daarna weer worden opgeruimd”, meldt de gemeente.

Seismisch onderzoek
SCAN onderzoekt al sinds 2019 de Nederlandse ondergrond door het uitvoeren van seismisch onderzoek en het bewerken van bestaande data. Seismisch onderzoek geeft een goed beeld van de diepte en dikte van mogelijk interessante aardlagen voor aardwarmte en hoe ver deze ondergronds doorlopen. Om meer informatie te verkrijgen over de temperatuur en doorlaatbaarheid van deze lagen en daarmee over de hoeveelheid warmte die de ondergrond kan leveren, zijn ook boringen nodig zoals die in de omgeving Deurne mogelijk gaat plaatsvinden.

Lees ook: Onderzoek naar mogelijkheden van aardwarmte in Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen