8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- Vlierden’t Zinkske oogst op nostalgische wijze

’t Zinkske oogst op nostalgische wijze

Tractorhobbyclub ’t Zinkske oogst al jaren de akker bij de Vlierdense molen Johanna-Elizabeth. Afgelopen zaterdagmiddag deden ze dit voor de elfde keer. Bijzonder hieraan is dat er gebruik gemaakt wordt van een combine uit 1958, ook wel maaidorsmachine. Het schouwspel trok menig bezoeker.   

De grond die ’t Zinkske gebruikt voor het zaaien en maaien is eigendom van Gemeente Deurne en wordt elk jaar gepacht door de hobbyclub. “Wij vinden het belangrijk dat de tractoren en combine gebruikt worden zoals ze het vroeger ook deden”, vertelt Harrie Verberne. ’t Zinkske is een tractorhobbyclub die een keer in de week bij elkaar komt om wat te sleutelen aan hun tractoren van vroeger.

Haver
Dit jaar hebben ze voor het eerst haver gezaaid, een zomergewas. Maar door de droge lente zijn de haverkorrels kleiner dan normaal, waardoor de opbrengst niet zo groot zal zijn. Haver kan alleen gemaaid worden als het rijp is, rogge daarentegen wordt eerder geoogst omdat het een wintergewas is. Het maaien kan alleen plaatsvinden als het heet weer is. “Anders zouden de korrels aan elkaar plakken”, aldus Verberne. Het was eerder op de dag dan ook nog niet duidelijk of het oogsten door zou gaan, maar gelukkig werd het toch nog zonnig.

Lanz combine
Haver heeft velletjes om de korrel zitten die schoon gemaakt moeten worden, wat gebeurt in de dorstkast van de Lanz combine. Verberne: “De oude Lanz laat haver zingen in de dorstkast.” Dit is omdat deze voor de helft uit hout bestaat en daardoor op een rijdende klankkast lijkt. Verberne vertelde ook dat deze Lanz bijzonder was, omdat de haverkorrels in zakken terecht komen door het mechanisme dat aan de combine zit.

Tractoren
Verder hadden ze nog verschillende oude Lanz tractoren van net na de oorlog bij zich, met onder anderen een platte kar en een aardkar. Op de platte kar ging het geoogste haver in jute zakken en in de aardkar kwamen de melganzevoet, ook wel zooimannen of miltmannen genoemd. Dit is niets minder dan onkruid, wat uiteraard niet tussen de gedorste haver thuishoort. Ook werd het restant van de haver, het hooi, direct geperst tot strooibalen.

Johanna-Elisabeth
Het beeld werd compleet gemaakt doordat op de achtergrond de Johanna-Elisabeth molen staat. De beltmolen uit 1844 is nog een actieve molen en ook nog toegankelijk voor bezoekers. Vol trots liet de molenaar hun eigen, nieuw ontworpen logo zien.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen