In november vorig jaar is een groep Deurnenaren begonnen met het opzetten van het TEJO-huis. In juli zijn er al een aantal inloopmomenten geweest waarbij geïnteresseerden een kijkje konden nemen bij het TEJO-huis maar op zaterdag 18 september wordt het inloophuis aan de Ferdinand Bolstraat in Deurne officieel geopend.
Wethouder Marnix Schlösser is blij met de komst van TEJO-huis, vertelt hij zaterdagochtend in een interview op DMG Radio. “Het is in mijn ogen een fantastisch initiatief van een aantal mensen in Deurne. We proberen niet alleen professioneel dingen te regelen maar ook op een laagdrempelige manier. Denk maar aan Ons Plekske in Liessel, de Zorgcoöperatie of de Stichting Cratosvrienden en nou hebben we weer een heel mooi initiatief, namelijk het TEJO-huis.”
Therapeutische hulp
Het nieuwe inloophuis gaat gratis en anoniem therapeutische hulp bieden aan jongeren maar wel op een ongedwongen manier. Wethouder Schlösser legt uit: “Dat klinkt meteen heel zwaar ‘therapeutische hulp’ en dat is het soms ook. Maar wat wij heel graag willen en ook de initiatiefnemers, is een inloopplek voor jongeren vlakbij de middelbare scholen in de St. Jozefparochie waarin jeugd alle zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Er zijn geen dossiers, er zijn geen dingen die persé moeten gebeuren. Dus kinderen kunnen daar rustig binnenlopen zonder dat meteen ouders en huisartsen worden gebeld. Ze kunnen er advies inwinnen en worden direct geholpen met de vragen die ze hebben.”
Uitbreiden
Het TEJO-huis in Deurne wil haar openingstijden geleidelijk uitbreiden. In eerst instantie wordt gestart met een inloop elke woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Jongeren worden dan ontvangen door gastheren/gastvrouwen en deskundigen voor een prettig gesprek of gewoon iets te drinken.
Nicole Martens
Het idee voor het inloophuis voor jongeren komt voort uit de wens van MH17-slachtoffer Nicole Martens uit Neerkant. Zij is samen haar man Jeroen Wals en hun kinderen Brett, Jinte, Amèl en Solenn om het leven gekomen toen het vliegtuig waarin zij zaten in 2014 werd neergehaald boven de Oekraïne. Nicole werkte op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen en had het plan om iets te gaan doen voor jongeren met problemen, zodat zij niet in de reguliere zorg terecht zouden komen. Haar vriendin Marja de Pundert was in Goes eerder al een TEJO-huis gestart en Nicole wilde graag voor Deurne ook een zelfde soort plek voor jongeren.
Wens
Samen met een aantal vrijwilligers hebben Ingrid de Vries, Jolande van Meer, Guus Kuijpers, Sjoerd Aldenzee en Lènemie van Dinter daarom een stichting opgericht die deze wens van Nicole in vervulling zou laten gaan. De vijf Deurnenaren vormen ook het bestuur van het nieuwe initiatief, Nancy Laurensse zal als coördinator de leiding van het TEJO-huis op zich nemen.
Financieel ondersteunen
De gemeente Deurne heeft gaat het TEJO-huis voor een periode van drie jaar financieel ondersteunen. Met dat geld is het onder meer mogelijk om Laurensse als coördinator in te zetten en kan de huur van het pand worden betaald. Ook oud-burgemeester Hilko Mak heeft een bijdrage geleverd. Hij zamelde voor zijn afscheid geld in voor het TEJO-huis.
In korte tijd
Tegenover Sterk Brabant laat de kersverse coördinator weten: “Met inzet van al onze medewerkers is het gelukt om in relatief korte tijd het pand in te richten, gesprekken met vrijwilligers te voeren, te selecteren en randvoorwaarden te organiseren. Het blijft verbazingwekkend om te zien hoe bereid iedereen is om de handen uit de mouwen te steken. Geweldig! Op 18 september tijdens de officiële opening zullen wij hier samen op proosten.”
Allerhande problematiek
Volgens wethouder Schlösser is het belangrijk dat dit soort nieuwe manieren om jeugd met problemen te helpen, door iedereen worden ondersteund. “Veel jongeren lopen rond met allerhande problematiek. Je kunt dan denken aan problemen rond pesten of drugs- of alcohol-gerelateerde problemen. Maar ook depressies, scheidingen die veel doen met kinderen of bepaalde psychische problemen. Misschien heb je ADHD zonder dat je dat zelf weet of heb je te maken met overgewicht of een eetstoornis. Zo heb je allerlei problemen waar jongeren tegenaanlopen en het TEJO-huis is bedoeld voor al die jongeren die daar gewoon naar binnen kunnen gaan en vrijblijvend vragen kunnen stellen’, legt Schlösser uit.
Bekendheid vergroten
Bij het TEJO-huis gaan ze de komende tijd werken aan het vergoten van de bekendheid. Naast de social media en hun website, wordt ook informatie verspreid op scholen en andere plekken waar veel jongeren komen zoals sport- en culturele verenigingen, de huisarts, sociale-, maatschappelijke- en zorgorganisaties.
Vrijwilligers
Om de activiteiten nog verder uit te kunnen breiden, zoekt het TEJO-huis nog vrijwilligers die bijvoorbeeld willen helpen met poetsen, de tuin onderhouden, intervisie of supervisie kunnen geven of juridische training willen verzorgen. Wil jij bij het TEJO-huis aan de slag als vrijwilliger? Meld je dan bij coördinator Nancy Laurensse via info@tejo-deurne.nl of kijk voor meer informatie op tejo-deurne.nl. Op 13 oktober is er een voorlichtingsbijeenkomst voor geïnteresseerde vrijwilligers van 20.00 tot 21.30 uur in ‘t Hofke van Marijke. Aanmelden kan via info@tejo-deurne.nl. Op 31 augustus kan iedereen tussen 19.30 en 22.00 uur vrijblijvend binnenlopen in het huis voor meer informatie.
Foto: TEJO-huis Deurne