16.4 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneTerugkeer van de wolf in de Peel; een vloek of zegen?

Terugkeer van de wolf in de Peel; een vloek of zegen?

De afgelopen jaren gebeurt het regelmatig dat onder andere schapen en geiten zijn aangevallen door een ander dier. En steeds vaker wordt richting de wolf gewezen als dader. Ook in de Peel lijkt hij terug van weggeweest. Is het een vloek of een zegen? Als je het aan wolvenexpert Johan Mees vraagt, is het eerder een gegeven feit waarbij we ons vooral moeten afvragen hoe we als mens met de wolf kunnen samenleven.

Dorpsraad Helenaveen en Staatsbosbeheer hebben Mees uitgenodigd om op dinsdagavond 12 maart een lezing over de wolf te geven in de Gouden Helm in Helenaveen. Hij vertelt daarbij over wat voor dier het is en over onderzoek naar verspreiding van de wolven. Verder geeft hij uitleg over de wetgeving en het beleid en gaat hij in op hoe we het beste kunnen omgaan met wolven in Brabant. Johan Mees is naast ecoloog en adviseur Natuurbescherming en faunazaken bij de provincie Noord-Brabant, ook secretaris van de Brabantse wolvencommissie en werkt aan een Brabants wolvenplan.

Aanvallen
Vanuit Duitsland komen steeds meer wolven naar ons land, op zoek naar nieuw leefgebied. Op de Veluwe hebben de eerste roedels zich al gevestigd en daarnaast is er op de Strabrechtse heide een wolf actief. Ook in de Peel zijn al meerdere keren zwervende wolven gesignaleerd en werden verschillende dieren aangevallen door vermoedelijk een wolf. In een aantal gevallen is ook na DNA-onderzoek gebleken dat het aan de Brabantse kant van de Mariapeel inderdaad om het werk van een wolf ging.

Dat is ook de reden dat Staatsbosbeheer onlangs aankondigde hun kudde Nederlandse Landgeiten in de Mariapeel te willen beschermen met een zogeheten wolvenraster. Dat moet komen staan rondom de weide waar de geiten verblijven als ze drachtig zijn. De kudde die vrij rondloopt, wordt door Staatsbosbeheer ingezet voor de begrazing van het gebied. Voor een eigenaar van schapen of geiten is het volgens de wet verplicht om de dieren te beschermen tegen roofdieren, waaronder vossen, marters, honden, maar ook wolven.

Maatschappelijke vraagstukken
De aanwezigheid van deze roofdieren in Nederland is een veel omvattend en actueel onderwerp met voor en tegenstanders. Sommigen vinden dat de wolf een positieve invloed heeft op natuur, landschap en biodiversiteit en daarom een aanwinst is voor de Brabantse natuur. Maar er is ook een andere kant; hij kan schade veroorzaken en er zijn mensen die bang zijn voor wolven. Expert Johan Mees behandelt in zijn bijdrage niet alleen de levenswijze, ecologie en verspreiding van de dieren, maar gaat ook in op de maatschappelijke vraagstukken.

De lezing over de wolf vindt plaats op dinsdag 12 maart in Dorpscentrum De Gouden Helm in Helenaveen en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De entree is gratis. Aanmelden voor de lezing is gewenst en kan door een mail te sturen naar l.verhoeven@staatsbosbeheer.nl.

Foto: BIJ12

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen