16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- St. JozefparochieToch een nieuwe glijbaan voor de Speuldries; leverancier geeft stichting uitstel van...

Toch een nieuwe glijbaan voor de Speuldries; leverancier geeft stichting uitstel van betaling

Uit begrip voor de situatie waarin Stichting de Speuldries verkeert door de fraudezaak, heeft de leverancier van de bestelde glijbaan deze toch alvast geleverd en de speeltuin uitstel van betaling gegeven.

Begin deze maand maakte de stichting bekend dat er een fors bedrag is verdwenen door fraude. Het bestuur verdenkt hun eigen penningmeester van de jarenlange verduistering, waarbij het volgens voorzitter Joris Terheijden gaat om ‘tienduizenden euro’s’.

Ontdaan
De fraude kwam aan het licht toen een bestuurslid de penningmeester hielp en hierdoor zag dat er geld uit de verenigingskas was verdwenen. Er werd aangifte gedaan bij de politie en het bestuur is ondertussen bezig om met juridische stappen het geld terug te krijgen. De overige bestuursleden zeggen zeer ontdaan te zijn door de kwestie: “Het gaat om veel geld. Geld dat we hadden willen besteden aan twee nieuwe glijbanen in onze mooie speeltuin.”

De oude gele glijbaan moest wijken omdat de veiligheidseisen voor speeltoestellen steeds strenger worden en die daar niet mee aan voldeed. Er zouden twee nieuwe exemplaren voor in de plaats komen, maar door het verdwenen geld kwam de plaatsing op losse schroeven te staan. “We hadden er al eentje besteld en van de tweede zouden we het ontwerp eerst nog gaan finetunen voor we die ook zouden bestellen. Die glijbanen worden op maat gemaakt en die eerste was dus al besteld en zou dus worden geleverd, maar om die te betalen hebben we nu gewoon niet voldoende geld”, vertelt bestuurslid Ilse Joosten.

De leverancier van de nieuwe glijbaan kon begrip opbrengen voor de situatie. “Met heel, heel, heel veel dank aan IJslander B.V. die ons uitstel van betaling geeft tot 1 februari. Wij gaan er alles aan doen om dan wel te kunnen betalen”, zeggen de bestuursleden.

Lichtpuntje
Een ander klein lichtpuntje voor de speeltuin; het bedrag van 4.879,07 euro, dat ze hadden binnengehaald bij Rabo ClubSupport is niet verloren gegaan. De bestuursleden melden dat het geld dat de stichting zou krijgen dankzij de stemmen van 662 Rabobankleden nog niet was overgemaakt ten tijden van het ontdekken van de fraude.

Toch is dat maar een minimaal bedrag in verhouding met wat was begroot voor de aanleg van de nieuwe glijbanen en het verdere onderhoud van de gratis toegankelijke speeltuin. “Mensen onderschatten hoeveel zo’n speeltoestel kost, dat gaat echt om aanzienlijke bedragen”, zegt Joosten van de Speuldries. Daarom is ze ook erg dankbaar voor alle steun van veel mensen in de omgeving. “Omdat we alles wat er gebeurd is zo open hebben gedeeld, zijn er heel veel hartverwarmende reacties gekomen.”

Crowdfundingsactie
Ook financieel gezien zijn er verschillende acties opgestart om de speeltuin te helpen. De crowdfundingsactie heeft inmiddels ruim 12.000 euro opgeleverd en ook verschillende ondernemers en andere organisaties springen op de bres voor de Speuldries.

Car Wash Drive In Deurne geeft bijvoorbeeld tot 5 december van de opbrengst van elke wasbeurt 50 eurocent aan de stichting en ook Partyhome Verhuur en Entertainment doneert 1 euro van iedere bestelling of boeking die wordt gedaan tot en met 5 december aan de speeltuin. Verder hebben een aantal leerlingen van OBS De Bron lege flessen ingezameld en het statiegeld gedoneerd aan de Speuldries.

Vette Haren
Ondertussen heeft Stichting Vette Haren uit Deurne zaterdag ook bekendgemaakt dat ze de opbrengst van hun laatste Vette Haren Feest aan twee goede doelen gaan schenken; het Nationaal MS Fonds én Speeltuin de Speuldries. Bij het feest van Stichting Vette Haren dat op zaterdag 20 april 2024 in ‘t Hofke van Marijke plaatsvindt, zal coverband Status Quo Forever optreden.

“Daar zie je aan dat de speeltuin echt van iedereen is”, zegt Ilse Joosten. “We krijgen zoveel reacties van mensen, bedrijven en bijvoorbeeld een school die op de kerstmarkt wat voor ons gaat doen. Daar hebben we echt wel een paar keer van moeten slikken.”

Foto’s: De Speuldries

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen