14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- Deurne Peelstrekelmuseum geopend; plek vol herinneringen aan prinsen en carnavalsvierders

[VIDEO] Peelstrekelmuseum geopend; plek vol herinneringen aan prinsen en carnavalsvierders

“Da’s onze Jan. Kiek daar: wa waren we nog jong! Da ben ik met ons mam.” De ene na de andere herinnering wordt opgehaald in het zaterdag geopende Peelstrekelmuseum. De kelder van het Deurnese cultuurcentrum ligt, staat en hangt vol memorabilia van 66 jaar carnaval met De Peelstrekels.

Met alleen al het bekijken van de honderden foto’s op de fotowand ben je wel even zoet in het tijdelijke museum. Het uitzoekwerk was een van de monsterklussen van de commissie Archief en Historie, speciaal opgericht voor het jubileumjaar van de carnavalsclub.

Tekst gaat verder onder de video.

“We hebben ontzettend veel gekregen”, vertelt initiatiefnemer en museumdirecteur Ivan van Oosterhout. “Zelfs gisteren en vandaag nog, vlak voor de opening.” Hij toont een op maat gemaakte pop van een prins, compleet met cape, steek en scepter die hij voor zich uit zwaait.

Speciale Peelstrekelmuseumprins
Aan prinsen geen gebrek in de carnavalskelder. Per periode van 10 jaar staan de voorgangers afgebeeld op doek, beginnend bij 1959. Ook de huidige prins der Peelstrekels, Niels Nijssen, staat er al bij. Deze middag is bij hoge uitzondering een nieuwe functie toegevoegd, die van Peelstrekelmuseumprins.

Die eer komt toe aan Teun Aarts, die begeleid woont in De Droom in Deurne. Hij schreef maanden geleden een brief aan burgemeester Greet Buter met de vraag of hij een keer carnavalsprins mocht zijn, ‘alsjeblieft’.

Buter wilde op het verzoek ingaan, maar heeft, zoals ze zelf uitlegt, ‘niks te zeggen tijdens carnaval’. “Tijdens dat feest draag ik de sleutel van Deurne altijd over aan de prins van het Peelstrekelrijk.” Gelukkig kwam vorst Ivan met een oplossing en is Teun nu officieel Prins der Peelstrekelmuseum.

Bijzondere souvenirs en contacten
De jonge carnavalsvierder glimlacht van oor tot oor als hij de bijbehorende cape om krijgt en de steek op zijn hoofd wordt gezet. “Het is leuk om nu prins te zijn. Ik hou van het museum. Ik vind alles wat erin staat mooi.”

Hij maakt zijn eigen rondje terwijl Van Oosterhout de burgemeester en prins Niels rondleidt. Ze lopen langs vitrines met medailles en tekeningen van het originele logo van de Peelstrekels. Ook heeft de commissie nog een flink aantal scepters, ware artistieke houtsnijwerkjes, weten te bemachtigen.

“Persoonlijk vind ik de oudste medaille heel bijzonder”, vertelt de museumdirecteur. “Maar het allerleukste is het contact met de stille achterban van onze carnavalsclub. Tijdens onze zoektocht naar spullen heb ik bijvoorbeeld familieleden van oud-prinsen gesproken. Ik vind het waardevol dat ik deze mensen heb leren kennen.”

Het Peelstrekelmuseum is tot en met 3 februari 2024 iedere zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken voor iedereen. Op woensdagochtend kunnen schoolklassen gebruikmaken van het museum. Neem hiervoor contact op met Ivan van Oosterhout: vorst@peelstrekels.nl of 06-28274444.

Lees ook:

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen