10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneToch nog jubileumfeest OJC De Roos; boerderij aan Haageind in Deurne verbindt...

Toch nog jubileumfeest OJC De Roos; boerderij aan Haageind in Deurne verbindt jongeren al 40 jaar

Even leek het er vorig jaar op dat het 40-jarig jubileum van OJC De Roos in Deurne nooit gevierd zou worden. In juli 2023 werd met een laatste avond afscheid genomen van het jongerencentrum aan het Haageind, maar eind november vorig jaar werd duidelijk dat er toch een doorstart kon worden gemaakt. In het weekend van 19, 20 en 21 april vieren ze na een turbulente tijd bij De Roos alsnog het inmiddels 40,5 jarig bestaan.

Drie dagen lang wordt teruggeblikt op het verleden van de boerderij in Deurne met verschillende muziekoptredens die de bezoekers meenemen van september 1983, toen OJC De Roos startte als opvolger van Open Jongerencentrum De Boerderij, tot nu.

Hoogtijdagen
“We trappen af op 19 april met een 80’s en 90’party. De hele avond terug naar de hoogtijdagen van OJC De Roos”, vertelt bestuursvoorzitter Harm Keunen van het jongerencentrum enthousiast. “De metamorfose van De Boerderij naar OJC De Roos, punk, new wave, grunge, metal; het komt allemaal voorbij.”

Voor de tweede dag van het jubileumweekend staan er drie liveoptredens op het programma. Daar zitten volgens penningmeester en programmeur Michel Claassen ook twee legendarische muziekgroepen bij die medebepalend zijn geweest voor de geschiedenis van De Roos: “We hebben twee bands uit lang vervlogen tijden weten te ‘reanimeren’ voor ons jubileumfeest en ook een paar ‘jonge honden’ gevonden die zeker thuishoren op ons podium.”

Metal en hardrock
De bandjesavond begint met een optreden van nieuwkomer VoltZ. “Ze maken muziek die is geïnspireerd op de sounds van bands als AC/DC, ZZ Top, Motorhead en Lynyrd Skynyrd. Dus ze gaan zeker het stof uit de speakers blazen”, zegt Claassen. “Yoah, Luuk, Tuur, Levi en Jurn staan die avond voor het eerst op het Roos-podium, maar zeker niet voor het laatst.”

Met Chronic Noise heeft het jongerencentrum voor de regelmatige (oud-)bezoekers een bekende naam binnengehaald. Vanaf de oprichting van de Bakelse band in 1993 waren de muzikanten graag geziene gasten in de Roos. “Gewoon vier jongens van een jaar of 16 met een enorme voorliefde voor metal en hardrock”, legt Michel Claassen uit. “Ze begonnen als lokale coverband, maar groeiden eind jaren ’90 ook tot buiten de regio uit tot serieuze muzikanten met eigen repertoire, dat op cd’s werd uitgebracht en bij grote festivals te horen was. Chronic Noise speelde in 2001 zelfs als support van NWOBHM-iconen Saxon”, zegt Claassen.

In 2003 ging Chronic Noise ter ziele, werd de bandnaam veranderd in Imitallica en gingen de muzikanten voortaan door het leven als een Metallica-tribute. “Maar voor ons jubileum in de Roos zijn ze nog een keer bij elkaar in de ‘oerbezetting’ met Bart Bisseling (drums), John Klaus (zang) en Willem Verachtert (gitaar). Ze worden tijdens het optreden bijgestaan door bassist Jorik Arts”, aldus Michel Claassen van de Roos.

Hardcore punk
The Ex Presidents is een andere band die onlosmakelijk verbonden is met het verleden van de Roos. Het ontstaan van de hardcore punkband gebeurde zelfs letterlijk in het jongerencentrum. “Ze begonnen in het voorjaar van 1995 met leden afkomstig uit Deurne en omgeving en het liep meteen als een speer”, weet Claassen nog. In totaal brachten The Ex Presidents vier cd’s uit en speelde de band in menig jongerencentrum en op vele festivals in de regio en ver daarbuiten. “Ze toerden zelfs twee keer door Zwitserland en Italië met The shandon en Bloom. Speciaal voor het jubileum van OJC De Roos zijn The Ex Presidents weer aan het repeteren geslagen en komt de band nog eenmaal terug om een potje stevig te rocken”, vertelt Claassen.

Het jubileumweekend wordt afgesloten op zondag 21 april. “Onder het genot van een lekker potje bier en een ‘goei muziekske’ gezellig na borrelen, herinneringen ophalen en concluderen dat er in 40,5 jaar niks is veranderd”, zeggen Harm Keunen en Michel Claassen.

Sluiting
De twee zijn blij dat de Roos ondanks het bijna kopje ondergaan nog steeds bestaat. In november 2021 begonnen de eerste problemen toen de stichting de huur niet konden betalen. Er kwam een doorstartplan waarbij de Roos een eenmalige subsidie van 15.000 euro kreeg en de KeiThuis-groep in hetzelfde gebouw werd gehuisvest. Maar toen in 2023 ook de energieprijzen nog eens door het dak vlogen, bleek dat openblijven niet haalbaar was en werd een definitieve sluiting aangekondigd en een afscheidsavond gehouden.

Toch bleken er nog genoeg mensen in Deurne te zijn die het jongerencentrum niet verloren wilden laten gaan. In december vorig jaar meldde een nieuw bestuur dat het jongerencentrum alsnog werd voortgezet. Na gesprekken met de gemeente Deurne, het oude bestuur, de jongeren en de oprichter van de Roos, werd besloten om een doorstart te maken.

Een begrip
“Het zou heel jammer zijn geweest als OJC De Roos na zoveel jaren een begrip te zijn geweest in Deurne, zou verdwijnen”, zegt voorzitter Harm Keunen van de Roos. “Die unieke boerderij dat was de Roos, dat is de Roos en dat blijft de Roos.” Keunen vertelt dat het jongerencentrum weer helemaal ‘up and running’ is: “En nog steeds de ultieme plek waar jezelf zijn gewoon helemaal okay is. Buiten de lijntjes kleuren, niet de geijkte paden bewandelen, proberen, leren, successen vieren, er voor elkaar zijn en vooral jezelf zijn.”

Het jubileumweekend van OJC De Roos vindt plaats in het weekend van 19, 20 en 21 april. Die vrijdag en zaterdag is het centrum open vanaf 20.00 uur en zondag vanaf 15.00 uur. Meer informatie en tickets vind je op ojcderoos.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen