10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneToneelgezelschap de Klotlanders speelt Listige Oorlogslusten

Toneelgezelschap de Klotlanders speelt Listige Oorlogslusten

De leden van toneelvereniging de Klotlanders repeteren er al voor sinds september vorig jaar en over een paar weken is het dan zover: ze geven vijf keer een uitvoering van het stuk Listige Oorlogslusten. Een klucht over een burgeroorlog, waarin de royalisten van kolonel Achterhof een bittere strijd uitvechten met de republikeinen van generaal Karrespoor.

De première van het stuk is al bijna uitverkocht en ook de tickets voor de voorstellingen daarna gaan hard volgens Marina van de de Munckhof van het toneelgezelschap: “Er zijn dus best al wat tickets verkocht. We zijn tevreden, maar het mogen er nog wel meer worden. Het is toch het leukst om te spelen voor een uitverkochte zaal.”

De voorstellingen worden volgens Van de Munckhof altijd goed bezocht, ook door een jonge doelgroep. “Er zijn ook steeds meer jongere leden die meespelen. Zij nemen dan ook weer vrienden mee die het toneelstuk grappig vinden. Dat is een mooie ontwikkeling, want het was vroeger toch vooral voor oudere mensen.”

Tanja’s Thuis
Middelpunt in het nieuwe toneelstuk is Tanja’s Thuis, een bordeel waar Tanja de scepter zwaait. Minou, Alexa en Colette werken er als gezelschapsdames. Ook Bea werkt hier als werkster, maar met andere ambities. Rudolf, een niet betalende bezoeker, heeft er met een briljant idee voor gezorgd dat hij niet mee hoeft te vechten in de oorlog. Hij komt regelmatig op bezoek en zorgt voor de bevoorrading van de dames.

Zowel kolonel Achterhof als zijn gezworen vijand generaal Karrespoor bezoeken geregeld Tanja’s Thuis. De eigenaresse heeft de moeilijke taak er zorg voor te dragen dat die twee kemphanen elkaar niet ontmoeten.

Altijd een klucht
Ongeveer een jaar geleden werd het stuk door de leescommissie van de Klotlanders en de regisseur gekozen. De spelers zijn daarna in september begonnen met oefenen. Volgens Marina van de Munckhof kosten de repetities bloed, zweet en tranen. Maar dat betekent niet dat er tijdens de repetities niet gelachen wordt.

De Klotlanders spelen namelijk altijd een klucht. Dat zorgt volgens Van de Munckhof ook voor grappige momenten onder de spelers: “Achter de schermen gaat ook wel eens wat mis. Of een scène is heel grappig. Dan hebben wij zelf de grootste lol.” 

Leuke rollen 
Sinds dit jaar is er een nieuwe regisseur. Zij heeft voor Listige Oorlogslusten de rollen verdeeld. Daarbij kijkt ze goed met de spelers of deze bij hen passen. Hoewel daar nog wel wat in is veranderd, heeft iedereen inmiddels een rol die hij echt leuk vindt.

“We hebben een strak repetitieschema. Daarin staat precies welke scènes we wanneer gaan doen. Toch is het een uitdaging om iedereen aanwezig te laten zijn bij de repetities. Zo is er halverwege nog een rol door iemand anders overgenomen. Dus we hebben wel wat hobbels gehad”, vertelt Marina. Toch is het gezelschap na maanden van repeteren blij met het resultaat en kunnen ze niet wachten om het aan het publiek te laten zien. 

Nieuwe regisseur
Het toneelgezelschap heeft volgens Van de Munckhof een leuk seizoen gehad. Dat komt volgens haar mede door de nieuwe regisseur die perfect binnen de groep past: “Mensen moeten vooral komen kijken wat dat oplevert. Het is een avond genieten en lachen. Gewoon alle sores in de wereld vergeten.”

Een komisch stuk wordt volgens Marina van de Munckhof vaak onderschat. “Een klucht is juist misschien wel één van de moeilijkste toneelvormen, omdat timing écht belangrijk is. Dat is echt topsport.”

Echter is het volgens Van de Munckhof ergens ook goed dat mensen in de zaal denken dat het makkelijk is, want: “Hoe makkelijker het eruit ziet, hoe beter de groep het onder de knie heeft.” Daarnaast gaan er mensen uit hun comfortzone door in dit stuk bijvoorbeeld een sexy dame te spelen. “Maar dat is met een knipoog natuurlijk. Het moet niet ranzig worden, maar juist grappig zijn.” 

Nieuwslezer Ivan
Er is zelfs een klein rolletje weggelegd voor DMG-dj Ivan van Oosterhout. In het toneelstuk speelt hij een nieuwspresentator uit Deurne. Hij bericht over de oorlog die gaande is. Het bordeel waar het verhaal zich afspeelt staat midden op de scheidslijn tussen de gebieden van waar kolonel Achterhof en generaal Karrespoor hun strijd uitvechten. In zijn nieuwsuitzendingen schakelt Van Oosterhout steeds naar de perscommuniqués van een van deze heren. 

De speeldata voor de voorstelling Listige Oorlogslusten zijn:

  • Zaterdag 6 april in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg
  • Zaterdag 13 april in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg
  • Zaterdag 20 april in het Parochiehuis in Bakel
  • Zaterdag 11 mei in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg
  • Zaterdag 18 mei in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg

De zaal gaat bij elke uitvoering open om 19.30 uur en de voorstelling begint om 20.00 uur.

Meer informatie en tickets vind je op de website van De Klotlanders. Bekijk hieronder de trailer van Listige Oorlogslusten.

Foto: De Klotlanders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen