9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneVliegoefeningen boven de Peel met F-35 en Apache-gevechtshelikopter

Vliegoefeningen boven de Peel met F-35 en Apache-gevechtshelikopter

Defensie voert van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april de oefening Pale Strike uit, waarbij boven de Peel wordt gevlogen met een civiel vliegtuig en het militaire gevechtsvliegtuig F-35. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

De militairen die deze taak uitvoeren worden Joint Terminal Air Controllers (JTAC) genoemd. Een zogenoemde JTAC wordt ingezet om vanuit een vooruitgeschoven positie gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s (onbemande luchtvaartuigen) aan te sturen boven het inzetgebied.

De JTAC wordt volgens Defensie vaak gezien als een essentiële functie in een missie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties. De deelnemende militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond‐Lucht Samenwerking.

Daarnaast wordt door Defensie van maandag 22 april tot en met vrijdag 26 april een testvlucht uitgevoerd met een Apache-gevechtshelikopter. Er wordt dan in de ochtend en middag gevlogen boven de Peel.

Het Defensie Helikopter Commando voert hierbij diverse testen uit boven de Luitenant-generaal Bestkazerne, deze staan in het teken van het elektromagnetisch spectrum. Een radarsysteem op de grond voert de proeven samen uit met de Apache-gevechtshelikopter in de lucht.

Defensie zegt ernaar te streven om met de vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt noodzakelijk is. “Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen”, aldus Defensie. Klachten over militair vliegverkeer kun je doorgeven via het online klachtenformulier van het Ministerie van Defensie.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen