9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneTulpen bij Ecologische Pluktuin De Peel in Griendtsveen al in bloei

Tulpen bij Ecologische Pluktuin De Peel in Griendtsveen al in bloei

Ze hadden pas eind april moeten bloeien, maar een groot deel van de meer dan 5000 aangeplante tulpenbollen konden hier niet meer op wachten bij Ecologische Pluktuin De Peel in Griendtsveen. Sinds donderdagmiddag kan er door bezoekers tegen een vergoeding naar harte kust worden geplukt in de tuin waar alles op natuurlijke wijze en zonder bestrijdingsmiddelen groeit.

“Door het natte weer is de groei op sommige plekken sneller gegaan dan gepland, maar ja…de natuur hebben we niet in de hand”, zegt Tina Kaptijn van de Griendtsveense pluktuin. Ook op Tweede Paasdag, maandag 1 april is het terrein aan de Kanaalweg 6A geopend.

Passie voor groen
De ecologische pluktuin naast de woning van Tina is ontstaan uit haar passie voor groen en de vele omzwervingen over de wereld die ze heeft gemaakt en waarbij ze veel inspiratie in verschillende landen opdeed. “Uiteindelijk zijn wij in 2019 neergestreken in het pittoreske turfdorp Griendtsveen waar wij ons huis hebben gebouwd en de tuin zelf hebben aangelegd. Gelegen aan het kanaal met aan de andere zijde de bossen. Wij hebben een weiland aan huis ingericht tot natuurtuin met wadi’s. Daar tegenaan ligt de pluktuin”, vertelt Kaptijn.

Haar doel was om de tuin bij de woning om te toveren tot een rustoord voor insecten en andere dieren. “Dat is gelukt”, zegt Tina. “De pluktuin is er daarna bij gekomen. Echter ook de insecten profiteren hier van de vele bloemen die er staan. De ooievaars, reeën, vossen en eenden vinden ook hun weg naar onze tuin waar de wadi’s een fijne plek vormen om te drinken en te rusten. Honderden kikkers zijn hier opgegroeid, maar door de klimaatwisselingen wisselt dit per jaar.”

Kraamkamer
De tuin is in de zomer een soort van kraamkamer geworden voor dieren uit de omgeving. “Daarom is de pluktuin dan ook apart van de rest van de tuin om de dieren en insecten hun rust te gunnen”, legt Tina Kaptijn uit. De pluktuin ligt tegen het bos aan en is een oase van rust met al zijn vogelgeluiden.

De ‘plukgasten’ kunnen bij een bezoek hun fiets stallen bij de stalling op het terrein of de auto parkeren op de oprit. Bij binnenkomst mogen de bezoekers een mandje of emmer pakken en deze vullen met een laagje water. “Bij de ingang van de pluktuin krijg je van mij een schaartje en staat de uitleg met de prijzen”, vertelt Kaptijn. “De pluktuin bestaat uit vaste planten en vele soorten dahlia’s van kleine bollen tot handgrootte dahlia soorten. Ook zijn er 1 -jarigen. Veel soorten en kleuren kunt u er vinden.” Ze raadt bezoekers wel aan om ook een eigen emmertje mee te nemen voor het transport naar huis van alles dat wordt geplukt, water kunnen de plukkers bij de tuin van Tina.

1000 soorten
In de gehele tuin heeft ze ongeveer 1000 soorten verschillende bloemen aangeplant om een grote diversiteit te krijgen zodat er altijd genoeg in bloei staat en er in principe tot in oktober kan worden geplukt. “Hier komen nog bovenop de verschillende bomen, bamboes en gemengde hagen voor de vogels. De tuin is natuurlijk aangelegd met veel hoge grassen en meanderend. Met uitzondering van een aantal vakken in de pluktuin met dahlia’s en 1- jarigen”, legt Kaptijn uit.

De openingstijden van de tuin worden aangekondigd op de website van Pluktuin De Peel. Vandaag kan er nog worden geplukt tot 16.00 uur en komende maandag is de tuin op Tweede Paasdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De openingstijden kunnen afwijken afhankelijk van de weersomstandigheden. Ecologische Pluktuin De Peel vind je aan de Kanaalweg 6A in Griendtsveen.

Foto: VVV Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen