20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneToon Kortooms Park genomineerd voor Leukste Uitje van Nederland en Brabants Lekkerste...

Toon Kortooms Park genomineerd voor Leukste Uitje van Nederland en Brabants Lekkerste Bier

Bij het Toon Kortooms Park zijn ze blij, want het park midden in de natuur van de Peel is genomineerd voor twee verschillende onderscheidingen. Bij de verkiezing door de ANWB van Leukste Uitje van Nederland 2023 staat het Toon Kortooms Park op de lijst en ook maken ze kans om met hun eigen speciaalbier de Peelreus verkozen te worden tot Brabants Lekkerste Bier.

“Alleen de twee nominaties zijn al een bekroning op ons harde werk, maar het zou helemaal mooi zijn als we allebei de verkiezingen winnen”, zegt Davey Willems van het Toon Kortooms Park.

Beekman & Beekman
Op het terrein dat eind 2009 werd geopend, vind je onder andere een museum met allerlei wetenswaardigheden over schrijver Toon Kortooms bekend van boeken als Beekman & Beekman en Help de dokter verzuipt. Daarnaast is er een theetuin, het blote voetenpad en sinds 2013 het restaurant De Veenderij.

Voeten prikkelen
“Het blote voetenpad is een bijzondere beleving”, legt Willems uit. “Op alle paden kom je verschillende natuurlijke ondergronden tegen die je voeten prikkelen en als het ware masseren. Onderweg is er van alles te zien en beleven zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, de touwbrug oversteek, een moddersloot en steltlopen.” In het museum vind je door Kortooms geschreven boeken, proza en manuscripten maar ook foto’s en stukken uit de werkkamer van de schrijver, zoals zijn typemachine en pennen.

Broers en zussen
Bijzonder aan het park is ook dat het ligt op de plek waar Toon Kortooms opgroeide in de Zeilberg, op de grens van Deurne en Griendtsveen. Hij woonde er samen met zes broers en zeven zussen van 1918 tot 1944. Het park werd gesticht door Gerald Willems en zijn echtgenote en Angelique van den Berkmortel, met medewerking van de nabestaanden van Toon Kortooms. Tegenwoordig runt hun zoon Davey Willems het park in Deurne.

Peelreus
Dankzij Daveys liefde voor het bierbrouwen, heeft het park sinds 2016 ook een eigen biertje. “Dat is ontstaan puur uit hobby en is uitgegroeid tot een serieus speciaalbier waarmee we nu genomineerd zijn voor Brabants Lekkerste Bier 2022. Het bier wordt gebrouwen met honing en heidekruid uit ons park. De naam Peelreus is afgeleid uit het boekje ‘Faaske in het land der Peelreuzen’ van Toon Kortooms”, vertelt Willems.

Workshops
Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag bij het park om hun eigen bier te brouwen, legt Davey uit: “We geven workshops bierbrouwen in het Peelreus proeflokaal. Je beleeft dan het complete brouwproces op een ambachtelijke manier samen met een van onze ervaren brouwers. Van schroten tot vergisten, alles doe je zelf. Na ongeveer een maand kun je een aantal flesjes van jouw zelf gebrouwen bier komen afhalen en proeven.”

Zware periode
Willems geeft aan dat de twee nominaties voor het Toon Kortooms Park komen op het juiste moment: “We hebben net als veel andere ondernemers een heel zware periode doorgemaakt in de coronatijd maar we hebben het overleefd en gaan weer vol goede moed verder. Zo’n nominatie van de ANWB en voor Brabants Lekkerste Bier geeft dan gevoelsmatig wel een extra steuntje in de rug. Dus breng ook jouw stem uit op ons park en ons Peelreus bier of kom het eens proeven, hij staat koud!”

Het park vind je aan de Griendtsveenseweg 80 in Deurne en is tot en met 4 september zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Je stem uitbrengen op het Toon Kortooms Park voor de verkiezing van Leukste Uitje van Nederland kan via de website van de ANWB.

Beluister hieronder het interview op DMG Radio met Davey Willems van het Toon Kortooms Park.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen