14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- DeurneTot 1 juni verbod op gebruik grondwater voor beregenen van grasland

Tot 1 juni verbod op gebruik grondwater voor beregenen van grasland

Door de lage grondwaterstanden mag er tot 1 juni mag in de drie zuidelijke regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. De Brabantse waterschappen hebben dit deze week besloten om de grondwatervoorraad te beschermen.

Februari was nog kletsnat, met twee keer zoveel regen als normaal maar de maand maart was juist extreem droog en zonnig. Door de vele zonuren, hoge temperaturen, nauwelijks regen en een verdrogende oostenwind zakten de grondwaterpeilen razendsnel weg. Vooral op de hogere zandgronden in het zuiden.

Grote verschillen
Die gebieden waaronder de regio Deurne, hebben het eerst last van droogte. Er zijn grote verschillen qua grondwaterstanden in Brabant. In de beekdalen die lager liggen en vlakker zijn, blijft het grondwater langer op peil.

Voorjaarsregeling
Elk jaar op 1 april besluiten de Brabantse waterschappen of grasland vanaf dat moment beregend mag worden met grondwater. Zij kijken hiervoor naar de actuele grondwaterstanden. Deze voorjaarsregeling met het verbod van gebruik grondwater geldt van 1 april tot 1 juni voor het besproeien van graslanden, sportvelden en golfterreinen in onder meer Deurne, Asten, Someren en Geldrop-Mierlo.

Beken en sloten
Akkerbouwgewassen zoals mais of groenten, vallen hier niet onder en mogen als dat nodig is wel beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend.

Droogteproblemen
Er zijn grote zorgen over het Brabantse grondwater dat nodig is voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie. Daarom moeten maatregelen genomen worden, geven de waterschappen aan: “Sinds de droogteproblemen van de afgelopen jaren houden waterschappen het hele jaar door water vast. Niet alleen in de zomer maar ook in de winter als er meer regen valt.”

Grondwaterconvenant
De ondergrondse watervoorraad is hard nodig voor de voorjaars- en zomermaanden, wanneer de verdamping toeneemt en juist alles wat groeit water nodig heeft. Ook is eind 2021 met tien andere Brabantse (water)partijen een grondwaterconvenant ondertekend. Hierin staat dat de komende jaren meer wordt samengewerkt om de grondwatervoorraad te verbeteren. De oproep aan iedereen blijft om het hele jaar zuinig om te gaan met het kostbare grondwater.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen