26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneTransparant Deurne wil nog krachtiger signaal naar kabinet en provincie over stikstofplannen

Transparant Deurne wil nog krachtiger signaal naar kabinet en provincie over stikstofplannen

De brief waarmee de gemeente een signaal wil afgeven aan het kabinet en Gedeputeerde Staten van Brabant om in de stikstofaanpak te kiezen voor reële oplossingen, is volgens Transparant Deurne niet voldoende om duidelijk grenzen aan te geven.

De partij geeft aan het initiatief te steunen maar ziet de brief slechts als ‘een nuttig stapje’. “Wanneer het de bedoeling is om een ‘krachtig’ signaal af te geven, dan denken we dat we als gemeenteraad best wel een stap extra mogen zetten”, stelt Transparant Deurne. Na een motie van CDA Deurne en 50Plus die vorige week unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad, wordt er een lokaal profiel opgesteld voor Deurne waarmee de gemeente de provincie actief gaat benaderen.

Vertrouwen
Eerder heeft politieke partij Transparant Deurne raadsvragen gesteld over op welke manier het college invloed gaat uitoefenen op de planvorming bij het provinciehuis en op welke wijze de gemeenteraad, belanghebbenden en inwoners hierin worden betrokken. “De antwoorden van B&W geven ons niet op voorhand het vertrouwen dat we in Deurne daadwerkelijk krachtig onze grenzen gaan aangeven”, zegt Transparant Deurne en benadrukt daarbij dat één op de zes banen in de gemeente afhankelijk is van de agrifood-sector.

De Peel
Omdat de stikstofmaatregelen waarschijnlijk de grootste impact in de Gelderse Vallei en De Peel gaan hebben, vindt de partij dat de opstelling van de gemeente Deurne belangrijk is en dat de antwoorden op de raadsvragen van Transparant Deurne zich nu nog te veel achter regels van bovenaf verschuilen: “In de eerste zin wordt direct al de noodzaak van de plannen omarmt: het zou immers moeten van Brussel. Dat is geen grondhouding die veel vertrouwen inboezemt.”

Innovatieve pilots
Transparant Deurne zegt dat de plannen van de gemeente om bestuurders in Den Bosch actief te benaderen niet ver genoeg gaan en geeft aan meer te hadden verwacht van het college: “Bijvoorbeeld een uitgesproken twijfel aan de haalbaarheid en zorgvuldigheid van de landelijke plannen zouden wij op z’n plaats vinden. Ook had het college bijvoorbeeld het voornemen mogen uiten om innovatieve pilots ruimbaan te geven. Om ervoor te wedijveren dat hiervoor gedoogmogelijkheden, financiële middelen en wetenschappelijke ondersteuning beschikbaar zijn.”

Lees ook:

Deurne wacht niet op provincie; gemeente komt proactief met plan voor aanpak stikstofprobleem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen