1.7 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneUitvoering Canto Ostinato bij kaarslicht in Willibrorduskerk Deurne

Uitvoering Canto Ostinato bij kaarslicht in Willibrorduskerk Deurne

Twee kerkorgels en een piano worden vrijdag 28 oktober in de Sint Willibrorduskerk in Deurne bespeeld bij de uitvoering van de Canto Ostinato. Tijdens het concert is de kerk aan de Markt die avond met kaarsen verlicht en worden er beelden vertoond van de schilderijenreeks ‘In de ban van de Aa’ van Emelie Jegerings en Jolanda Thielens.

De Canto Ostinato wordt in Deurne uitgevoerd door Martien Maas op de vleugel, Bert Augustus op het Smitsorgel en Arjan Mooij op het Koororgel.

Minimalistische muziek
Canto Ostinato is een minimalistisch muziekstuk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012). Het werd gecomponeerd tussen 1973 en 1976 onder de naam Perpetuum. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel Canto Ostinato gekozen. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling.

Pianist
Martien Maas bespeelt bij de opvoering in Deurne de vleugel. Als pianist speelde hij diverse pianoconcerten en trad hij op als begeleider van diverse artiesten. Hij verzorgde radio- en tv-opnames en maakte cd-opnames met solisten en ensembles. Bovendien wordt hij vaak ingezet als begeleider bij masterclasses en audities. Maar ook als dirigent heeft Martien Maas ruime ervaring en was hij verbonden aan diverse orkesten in Nederland.

Smitsorgel
Bert Augustus is sinds 2011 beheerder van het in dat jaar gerestaureerde Smitsorgel (uit 1838) in de Willibrorduskerk in Deurne. Hij zal het orgel tijdens de uitvoering van de Canto Ostinato bespelen.

Oecumenisch koor
Arjan Mooij die tijdens het concert op het Koororgel speelt, is dirigent en pianist van oecumenisch koor Lighthouse in Helmond. Hiermee heeft hij in 2017 de eerste juryprijs en de publieksprijs gewonnen op het Nationaal Middenkorenfestival. In Helmond is hij ook organist in de Bethlehemkerk en assistent organist in de St. Lambertuskerk. Daarnaast geeft hij orgelconcerten met repertoire van vroege barok tot en met ‘minimal music’.

‘In de ban van de Aa’
In de Sint Willibrorduskerk zijn tijdens de uitvoering van de Cante Ostinato beelden te zien van Emelie Jegerings en Jolanda Thielens. Begin 2020 startten de Deurnese kunstenaars met het kunstproject ‘In de ban van de Aa’. Hiervoor volgden ze twee en een half jaar lang het stroomgebied van de Aa, van Ospeldijk tot aan ’s-Hertogenbosch en legden wekelijks schilderend en fotograferend hun belevingen vast.

De entree bij het concert is gratis. De uitvoering duurt van 21.00 tot 22.30 uur. Na afloop kan een (bij voorkeur digitale) bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen