24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneKim (37) uit Deurne heeft Parkinson: ‘Het kan iedereen overkomen, jong en...

Kim (37) uit Deurne heeft Parkinson: ‘Het kan iedereen overkomen, jong en oud’

Bij Parkinson wordt meestal gedacht dat het alleen mensen overkomt op oudere leeftijd. Toch is het voor de 37-jarige Kim Verbaarschot uit Deurne de dagelijkse realiteit. Ze is één van de gezichten van de nieuwe campagne van de stichting ParkinsonNL en wil hiermee voor elkaar krijgen dat er genoeg geld komt voor onderzoek zodat de ziekte gestopt kan worden.

Kim heeft er wel even over na moeten denken voor ze besloot om mee te doen aan de campagne: “Ik hoef niet zo persé met mijn gezicht overal te zien te zijn en wil ook vooral niet dat mensen me zielig gaan vinden. Daar doe ik dit niet voor. De beslissing om mee te helpen met de campagne heb ik genomen omdat ik het belangrijk vind dat mensen bewust worden dat het iedereen kan overkomen. Niet alleen op oudere leeftijd maar ook als je nog van mijn leeftijd bent of nog jonger. Met de aandacht die we met de campagne krijgen, hopen we dat er veel mensen een donatie doen zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar Parkinson en er remedies worden gevonden.”

Kop thee
De diagnose Parkinson kwam voor Kim Verbaarschot begin vorig jaar toen ze merkte dat ze steeds meer moest nadenken over alledaagse handelingen zoals lopen of een kop thee drinken. “Ik merkte dat ik bijvoorbeeld krampen kreeg tijdens het wandelen of na moest denken als ik mijn ene been voor het andere wilde zetten. Via de huisarts kwam ik terecht bij de neuroloog en kreeg ik te horen wat ik zelf eigenlijk ook al dacht.”

‘De Gezichten van Parkinson’
De campagne ‘Wij zijn niet te stoppen, Parkinson wel’ is niet de eerste keer dat Kim te zien is in de media. Bij het filmproject van Luc van den Elsen uit Deurne was ze één van de personen die in de documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’ haar verhaal vertelde. “Daarin wordt heel goed weergegeven dat de ziekte zich bij iedere persoon op een andere manier uit. De ene persoon kan bijvoorbeeld niet meer goed lopen en de andere krijgt juist meer cognitieve stoornissen. Sommige mensen krijgen snel steeds meer klachten maar bij anderen gaat het weer heel langzaam. Iedereen met Parkinson heeft zijn of haar eigen verhaal. Voor mij is het vooral belangrijk dat al die verhalen worden verteld en gehoord zodat er meer bekendheid komt voor de ziekte en er een methode komt om Parkinson te stoppen.”

Lees ook: Deurnese filmstudent Luc van den Elsen maakt documentaire over Parkinson

Goede hoop
Die remedie is er nog niet maar Kim Verbaarschot heeft goede hoop: “Ze zijn al heel ver met onderzoeken, daarom doe ik er ook alles aan om er voor te zorgen dat we deze ziekte de wereld uit kunnen helpen.” De medicijnen die er nu zijn, bestrijden alleen de symptomen maar remmen of stoppen de ziekte niet. “Als ik de medicijnen niet zou nemen zou ik nog maar op 50 procent kunnen functioneren, met de medicatie is dat in elk geval nog 80 procent. Verder blijkt sporten goed te zijn tegen de verschijnselen van Parkinson.”

Vier kinderen
Dat ze niet de volle 100 procent kracht heeft, is in het dagelijks leven voor Kim soms best moeilijk. “Ik heb vier kinderen dus dat kan zo nu en dan druk zijn, maar gelukkig zijn ze heel zelfstandig en gedragen ze zich verantwoordelijk. Het blijven natuurlijk kinderen dus het kan wel eens wat drukker zijn in huis en dan vraag ik wel eens of ze even wat rustiger kunnen doen.”

Genieten
Ondanks dat leven met Parkinson niet makkelijk is, wil Kim Verbaarschot genieten van alles dat er wel is en wel kan. “Ik wil vooral niet als zielig gezien worden en er juist op een positieve manier mee omgaan. Wat de toekomst brengt weet je toch niet dus dan kan je beter nu genieten en je zoveel mogelijk inzetten om te helpen bij het stoppen van deze ziekte.” Meer informatie over de ParkinsonNL vind je op de website van de stichting.

Foto: stichting ParkinsonNL

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen