10.1 C
Deurne
vrijdag 3 mei 2024
Home- DeurneUitwonende jongeren in Deurne verdienen het meest van alle gemeenten in regio

Uitwonende jongeren in Deurne verdienen het meest van alle gemeenten in regio

Het gemiddeld inkomen van jongeren tussen de 18 en 25 jaar is in 2021 gestegen naar 16.400 euro. Een jaar eerder was dit nog 16.000 euro. Uitwonende jongeren in de gemeente Deurne hebben met 26.300 euro het hoogste inkomen in vergelijking met zelfstandig wonende leeftijdgenoten in de omringende gemeenten. Dit blijkt uit de meest recent cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2021.

In de andere gemeenten in de regio liggen de salarissen van werkende jeugd die niet meer bij ouders inwoont een stuk lager zoals met een gemiddelde van 25.800 euro in Gemert-Bakel, 24.900 in Someren, Helmond en Asten met 23.800 euro, 23.600 in Horst aan de Maas en 23.500 euro in Venray. Het landelijke gemiddelde ligt bij uitwonende jongeren op 18.400 euro.

Studentensteden
Uitwonende jongeren met de hoogste inkomens wonen in Oudewater, Westvoorne, Brielle, Edam-Volendam en Renswoude. Het gemiddelde inkomen van jongeren in deze gemeenten is meer dan 30 duizend euro. De laagste inkomens van uitwonende jongeren bevinden zich vooral in de studentensteden Wageningen, Groningen, Enschede, Delft, Nijmegen, Maastricht en Leiden. In Wageningen is het persoonlijk inkomen met gemiddeld 8,4 duizend euro het laagst. Ook in de grote steden zijn de inkomens lager dan het landelijke gemiddelde doordat daar relatief veel studenten wonen.

1,4 miljoen jongeren
In 2021 hadden 1,4 miljoen jongeren tussen de 18 en 25 jaar een persoonlijk inkomen. Dat is 95 procent van alle jongeren in die leeftijdscategorie. Een derde van de jongeren met een persoonlijk inkomen was uitwonend en twee derde thuiswonend. Uitwonende jongeren hadden een hoger inkomen dan thuiswonende jongeren. Eventuele financiële ondersteuning door ouders wordt niet gemeten en is dus niet meegenomen in het persoonlijk inkomen dat het CBS berekent.

Huizenmarkt
De afgelopen jaren is het aandeel jongeren dat thuis woont flink toegenomen. Onder andere door de ontwikkelingen op de huizenmarkt en de flexibilisering van de arbeidsmarkt, is het voor sommige jongeren moeilijker geworden financieel onafhankelijk te zijn en zelfstandige woonruimte te vinden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen