15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneUnieke films over geschiedenis Griendtsveen met nooit eerder vertoonde interviews

Unieke films over geschiedenis Griendtsveen met nooit eerder vertoonde interviews

Een aantal interviews uit 1986 met oud-werknemers van de familie Van de Griendt vormen de basis van drie bijzondere films over de historie van Griendtsveen. Ze zijn zaterdag 18 maart in de theaterzaal van ’t Gasthoês in Horst te zien tijdens een speciale middag over de familie Van de Griendt die onlosmakelijk verbonden is met het dorp Griendtsveen.

Het was koopman Jan van de Griendt uit Den Bosch die het dorp Helenaveen stichtte en zijn zoons die zijn werk voortzetten, zorgden in 1885 voor de stichting van het dorp Griendtsveen. In de films komen verschillende mensen aan het woord die een rol speelden in de geschiedenis van Griendtsveen maar die inmiddels zijn overleden. Hieronder bevinden zich de oud-directeur Jan van de Griendt, maar ook Gradus van Essen, Piet Jansen, Jacques Kluytmans, Marinus de Vries en Miet Albers.

Podcasts
De films zijn eigenlijk geen films, legt Gérard van Ham uit die de bijzondere historische verslagen mede heeft geproduceerd: “Bij toeval ontdekte ik een interview gemaakt in 1986. Het was een audio interview, tegenwoordig zouden ze zeggen een podcast. Titel: ‘Griendtsveen 1986 Historisch interview’.

‘Nog nooit gehoord’
Bijzonder aan de opnamen is dat de kinderen van de geïnterviewden het interview uit de jaren ’80 nog nooit hadden gehoord. “In deze audio-film heb ik mijn eigen peel-en turfstekers beelden gebruikt, ook zijn er gekregen beelden toegevoegd. Het is niet mogelijk geweest, alle makers en anderen die een bijdrage hebben geleverd, te achterhalen”, zegt Van Ham.

Vlada Nabutovska
De filmvoorstelling vindt plaats op zaterdag 18 maart in de theaterzaal van ’t Gasthoês aan de Gasthuisstraat 25 in Horst en begint om 13.30 uur met een muzikaal welkom door violiste Vlada Nabutovska uit Oekraïne. Zij geeft binnenkort ook een optreden in het Groot Atelier van Museum De Wieger in Deurne.

Ben van Meijel
Aanvang van de middag waarbij een drietal films wordt vertoond, is om 13.30 uur.
‘DAF 2019 America & Griendtsveen’ is een film over het DAF-weekend naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van de gemeente Horst aan de Maas. Daarop volgt een gesprek van 7 minuten met Griendtsveens oudste inwoner Ben van Meijel. De middag wordt afgesloten met het historische interview uit 1986. De toegang is gratis.

Foto: collectie gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen