19.7 C
Deurne
zondag 8 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- Deurne‘Van links naar rechts’ is volgens oud-gymnastiekdocent Rinus Pecht goed voor ieders...

‘Van links naar rechts’ is volgens oud-gymnastiekdocent Rinus Pecht goed voor ieders brein

De Oranjefans die het Nederlands elftal tijdens het EK steunen hebben de afgelopen weken veel in de aandacht gestaan vanweg hun massale links-rechts-bewegingen in verschillende Duitse steden. Na afloop van de wedstrijd tegen Turkije deden zaterdag zelfs de voetballers van de Nederlandse ploeg het bekende dansje op het nummer ‘Links Rechts’ van de Snollebollekes. Volgens oud-gymnastiekdocent Rinus Pecht zou eigenlijk iedereen dit voor de gezondheid moeten doen.

Hij gaf jarenlang lessen lichamelijke opvoeding aan het Peellandcollege en is nog steeds actief als vrijwilliger bij de jongleergroep Hebbes van IVO Deurne. Daarnaast brengt hij ouderen in beweging bij de seniorengroep van gymnastiek- en turnvereniging KDO Deurne. Over het in praktijk brengen van de oefeningen voor senioren schreef hij het boek ‘Fit en gezond op basis van positieve gezondheid’, waarin hij de werking van beweging op het menselijk brein uitlegt.

“Naast een verbeterde doorbloeding in de hersenen activeert ‘van links naar rechts’ verschillende gebieden in die hersenen.”

‘Links Rechts’ is volgens Pecht niet alleen voor de Snollebollekes of voetbalfans, maar voor iedereen. “Het nummer daagt uit om samen te ‘dansen’. Er wordt vanzelf van links naar rechts en terug gesprongen”, zegt Rinus Pecht. Als je het op de manier doet zoals hij ook in zijn boek beschrijft kom je niet in ademnood en krijg je voldoende zuurstof, ook voor het brein.

“Naast een verbeterde doorbloeding in de hersenen activeert ‘van links naar rechts’ verschillende gebieden in die hersenen. Het afstemmen van bewegingen op partners, het volgen van een ritme, het bewaren van evenwicht, kijken, voelen, luisteren, enzovoorts. In de massa is sprake van een continue coördinatie”, vertelt Pecht.

Tekst gaat verder onder de video.


Alzheimer
Bij een presentatie van het Alzheimer Café Peelland legde de voormalig docent bewegingsonderwijs uit dat bewegen ook goed is voor mensen met Alzheimer. Het geneest de persoon niet, maar het werkt wel remmend op het ziekteproces. Pecht benadrukte daarbij dat je niet pas met bewegen moet beginnen als Alzheimer gediagnosticeerd is, maar dat beweging voor alle ouderen van groot belang is: “Wandelen bijvoorbeeld zorgt voor voldoende inspanning om zuurstof naar de hersenen te voeren, zonder in ademnood te komen.”

Rinus Pecht vertelde tijdens die voordracht ook over de belangrijke rol van de hersenen in het proces van bewegen; met name waarom en hoe de linker en de rechter hersenhelft beiden geactiveerd moeten worden. Daar zijn bijvoorbeeld jongleren en dansen een uitstekende manier voor, maar ook het bewegen op het nummer van de Snollebollekes.

‘Positieve gezondheid’
Nou is de muziek van Rob Kemps misschien niet direct iets waar je ouderen enthousiast voor kunt maken, maar er zijn volgens Pecht ook manieren waarop het voor iedereen mogelijk is om beweging op een eigen niveau uit te voeren. Hij vindt dat je moet uitgaan van ‘positieve gezondheid’: “Dus niet van de kwaaltjes en dingen die niet meer kunnen, maar van wat er wel kan en dan zijn er altijd wel uitdagende bewegingsvormen te vinden die gezond zijn en je ook nog eens een blij gevoel geven.”

De oud-gymnastiekdocent zegt dat de oefeningen niet alleen voor senioren interessant zijn: “Het is ook goed voor het jonge brein.” Bij jongleergroep Hebbes van IVO Deurne laat hij de leerlingen ook door beweging de hersenen stimuleren. Steltendanser en evenwichtskunstenaar Mayke van den Tillaar uit 5VWO maakt de links-rechts-bewegingen zelfs terwijl ze op stelten staat en een groot kostuum met vleugels draagt.

Foto’s: Rinus Pecht

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen