17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneVeehouders ongerust door bezetting stal

Veehouders ongerust door bezetting stal

Afgelopen maandag bezetten dierenrechtenactivisten van de internationale organisatie ‘Meat the Victims’ een boerderij in Boxtel. In reactie hierop is landelijk grote onrust ontstaan. Advocaten en adviseurs worden plat gebeld door veehouders, zo ook in Deurne. Het is voor velen onduidelijk wat de rechten zijn op eigen erf.

Huisvredebreuk
Kan het zomaar, een willekeurige de stal inlopen en de zaak bezetten? “Nee”, luidt het antwoord, toch mag direct wegjagen ook niet. In de wet staat dat je ongenode gasten eerst twee keer moet vragen om te vertrekken. Indien dit verzoek in de tweemaal wind geslagen wordt, is er reden om de politie in te schakelen op basis van huisvredebreuk. Er wordt geadviseerd om strafbare feiten zo veel mogelijk vast te leggen op beeld, dit kan dienen als bewijs in een eventuele zaak.

Verhalen schade
Verhalen van mogelijke schade bij een verzekeraar is in een geval zoals dat in Boxtel erg lastig. Voor stallen gelden strenge voorschriften met betrekking tot hygiëne. Wanneer deze niet aantoonbaar worden nageleefd, bestaat het risico dat de voltallige veestapel moet worden geruimd. Als activisten een stal binnenstormen de mogelijkheid het dat zij ziektekiemen binnenbrengen levensgroot aanwezig. Advies aan de ongeruste veehouders is om de administratie perfect op orde te hebben. Alleen wanneer precies geregistreerd staat wie wanneer op het bedrijf is geweest, bestaat er een kans dat een verzekeraar de bedrijfsschade vergoedt.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen