20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneVeel ‘vallende sterren’ dit weekend te zien in Deurne door meteorenzwerm Orioniden

Veel ‘vallende sterren’ dit weekend te zien in Deurne door meteorenzwerm Orioniden

Experts verwachten dat er dit weekend op het hoogtepunt tot wel bijna dertig ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn in onder andere de regio Deurne. Dit komt door de meteorenzwerm Orioniden die van 16 tot 26 oktober zichtbaar is en piekt rond 21 oktober. De zwerm heeft deze naam omdat de ‘sterren’ allemaal lijken te vertrekken vanuit het sterrenbeeld Orion.

Hoewel veel mensen het ‘vallende sterren’ noemen, zijn het in werkelijkheid minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 tot 120 kilometer hoogte verdampen. Het lichtflitsje dat we zien is met name de lucht om het steentje heen die aan het gloeien gebracht wordt.

Best tijd
Van de ‘vallende sterren’ in dit weekend is iets minder dan de helft afkomstig van de Orioniden, rest komt van een andere zwerm of is een toevalstreffer. De kans dat je er eentje ziet, is het grootst in de nacht van zaterdag op zondag na 3.00 uur en zondag na 19.30 uur.

Omdat het zaterdagnacht regenachtig en bewolkt is, wordt verwacht dat zondagavond de beste tijd is om te proberen of je een vallende ster kan ontdekken en een wens kan doen. Hiervoor moet je dan in oostelijke richting kijken en zorgen voor zo weinig mogelijk licht om je heen. De piek van de Orioniden valt eigenlijk zondagmiddag, maar omdat het dan nog licht is, zie je de meteoren of ‘vallende sterren’ op dat moment niet.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen